Kolašinu kredit Erste banke od sedam miliona eura?

“Vijesti” saznaju u pregovaračkim timovima da pregovori banke i opštine idu u dobrom pravcu, ali da banci još nije odobreno iz centrale da dodijeli kredit
17 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 24.09.2015. 19:47h

Predsjednica Opštine Željka Vuksanović, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” prihvatila je ponudu Erste banke za kreditno zaduženje u iznosu od 7 miliona eura. Prema toj ponudi, Opština bi kredit vraćala 15 godina, sa kamatnom stopom od 4, 5 odsto na godišnjem nivou. Kredit na koji u kolašinskoj izvršnoj vlasti čekaju mjesecima, omogućio bi skidanje petogodišnje blokade sa opštinskog računa, vraćanje ranijih nepovoljnih kredita, isplatu zarada zaposlenima, kao i izmirenje ostalih obaveza.

“Mogli bismo reći da je sada sve završeno, ako se izuzmu dvije administrativno-tehničke stvari - da kredit prođe kroz bankarsku proceduru i da se završi procedura Vlade Crne Gore za izdavanje garancija i saglasnost na kreditno zaduženje. Otplata kredita se garantuje sredstvima iz Egalizacionog fonda i to ukupnim iznosom koji Kolašin sljeduje“, kazao je sagovornik “Vijesti” iz lokalne uprave.

“Vijesti” saznaju u pregovaračkim timovima da pregovori banke i opštine idu u dobrom pravcu, ali da banci još nije odobreno iz centrale da dodijeli kredit. “Još nije gotovo”, rekao je drugi sagovornik “Vijesti”

Opštini su obezbijeđeni bolji uslovi na tržištu kapitala, zahvaljujući rebalansu državnog budžeta, tako da mjesečne rate ne moraju biti limitirane na 80 odsto sredstava iz Egalizacionog fonda, već to može biti cijelokupni iznos koji Opština dobija. Zbog odlučnosti koalicije na vlasti (DF-SNP-SDP) da Opština više ne poslije preko paralelnih računa, isplata zarada je obustavljena od oktobra prošle godine, zbog čega je u toku i stodnevni štrajk zaposlenih. Iz kolašinske izvršne vlasti tvrde da je ukupan dug u ovom trenutku je oko 10 milona eura. Ranija vlast nije plaćala poreze i doprinose za obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje od 2008. godine.

Bonus video: