Kolektivni ugovor u Port of Adria ukinut, Turcima milioni

Kolektivni ugovor je dio Privatizacionog ugovora i čini trećinu obaveza kupca vrijednih više miliona eura
85 pregleda 7 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 27.04.2017. 19:09h

Vrhovni sud presudio je u korist turske kompanije Global Ports da Kolektivni ugovor u Port of Adria iz Bara, naslijeđen iz nekad jedinstvene Luke Bar, ne važi, saznaju „Vijesti“.

Na taj način suspendovana je trećina obaveza turskog investitora iz privatizacionog ugovora, koje se većinom tiču prava radnika. Većinski paket akcija bivši Kontejnerskih terminala krajem 2013. plaćen je osam miliona eura, uz investicione obaveze i poštovanje Kolektivnog ugovora.

Ranije je Viši sud, prema presudama u koje su “Vijesti” imale uvid, sve do 18. oktobra prošle godine, donosio presude u korist radnika, a na osnovu, za taj sud, važećeg Kolektivnog ugovora.

Nekoliko dana uoči Nove godine Viši sud je od Vrhovnog suda zatražio stav po ovom pitanju, a njegovo Građansko odjeljenje kojim predsjedava sudija Radoje Orović zauzelo je pravni stav da se Kolektivni ugovor (bivše jedinstvene) Luke Bar od 6. februara 2009. godine ne može primjenjivati na pravo, obaveze i odgovornosti zaposlenih u bivšim Kontejnerskim terminalima, a danas kompaniji Port of Adria, nakon 30. septembra 2010. godine.

Vrhovni sud je zauzeo stav da se do zaključenja novog kolektivnog ugovora kod ovog poslodavca neposredno primjenjuje Granski kolektivni ugovor za pomorski saobraćaj i lučko-pretovarne usluge.

Nakon hitne sjednice izvršnog odbora Sindikalne organizacije Port od Adria, kojom rukovodi Dobrosav Orlandić zaključeno je juče da je kompanija „poklonjena Global Portsu, a zaposleni prevareni, oštećeni i obespravljeni“.

„Ovim stavom postaje ništavan kompletan Ugovor o kupoprodaji akcija s obzirom da je socijalni program njegov sastavni dio, regulisan poglavljima 7 i 9 i da je njegova implementacija znatno uticala na ukupnu cijenu paketa akcija”, naveo je Orlandić.

On je kazao da su, kupovinom većinskog paketa akcija, potraživanja kompanije od zaposlenih po osnovu dugovanja u stambeni fond iznosila oko četiri miliona eura. Ova sredstva zaposleni vraćaju u mjesečnim ratama a poslodavac ih koristi za potrebe redovnog poslovanja umjesto da ih uplaćuje na poseban račun koji služi za rješavanje stambenih potreba zaposlenih.

Isto tako, kako je naveo, poslodavac ne ispunjava ni svoju obavezu da iznos od 5% na obračunate bruto zarade uplaćuje za iste namjene što za trogodišnji period iznosi 720.000 eura

„Po osnovu umanjenja zarada zaposlenih usljed nepoštovanja Kolektivnog ugovora za ovaj period poslodavac je prihodovao oko 6.480.000 eura. Sabiranjem ovih cifara jasno se vidi ne samo da je kompanija poklonjena nego je Global Ports profitirao“, zaključili su sindikalci.

Sindikat piše krivične prijave

„Sindikalna organizacija Kontejnerskih terminala ne samo da neće odustati nego će se svim raspoloživim sredstvima boriti za ostvarenje prava zaposlenih. Još jednom ćemo podnijeti zahtjev Savjetu za privatizaciju za raskid ugovora jer su se za to stekli uslovi kako usljed njegovog nepoštovanja tako i usljed ovog Pravnog stava“, naglasio je Orlandić.

U slučaju da ovaj pravni stav ostane na snazi, on je najavio da će podnijeti „krivične prijave protiv Tenderske komisije i Savjeta za privatizaciju uz osnovane sumnje da su sklopili štetan Ugovor, te tako za pomenuti iznos oštetili državu i zaposlene“.

Bonus video: