Komisija utvrdila: Nije bilo zloupotrebe u trgovini akcijama CGES-a

976 pregleda 1 komentar(a)
CGES (Ilustracija), Foto: CGES
CGES (Ilustracija), Foto: CGES

Komisija za tržište kapitala, poslije dvomjesečne istrage, utvrdila je da nije bilo zloupotrebe i manipulacija u trgovini akcijama Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), tokom oktobra prošle godine.

Lica koja su kupovala akcije tokom perioda kontrole i najviše uticala na dnevni rast cijene na kraju se nijesu prijavili CGES-u za otkup vlasnog uloga.

Na zahtjev menadžmenta CGES-a, ispitivano je ko je sa uloženih oko 100 hiljada na berzi, u periodu od 5. do 31. oktobra, kako se sumjalo, "vještački naduvao" prosječnu cijenu akcija ove kompanije na berzi za 39 odsto, sa oko 61,6 centi na prosječnih 85,79 centi.

Zbog toga je privremeno bila prekinuta trgovina tom hartijom na berzi na dan održavanja vanredne skupštine CGES-a 31. oktobra prošle godine.

Špekulativne trgovine na berzi, kako se sumnjalo trebalo je da omoguće isplatu ukupno 1,5 miliona sa računa CGES-a, za najviše 15 akcionara te firme nezadovoljnih odlukom o zalaganju dijela imovine CGES-a zbog novog zaduženja kod Njemačke banke za razvoj.

Ipak, zaključno sa novembrom, četiri od 15 akcionara CGES-a koja su prethodno bila nesaglasna na skupštini, i najavili isplatu vlasničkog uloga u ukupnom iznosu od oko million eura, na kraju, nijesu ni podnijeli zahtjev.

Pojedini akcionari među njima bili su skriveni iza kastodi računa CKB banke, ali ih Komisija, nakon identifikacije, nije mogla dovesti u direktnu vezu sa “naduvanjem” cijena.

Komisija je utvrdila da je preko zbirnog kastodi računa CKB prvobitno najavljen otkup 1.075.894 akcija, da bi na kraju zahtjev podnijeli samo vlasnici 31.394 akcije CGES-a.

Isplatu akcija je tražilo 11 akcionara CGES-a kojima treba da bude isplaćeno 490,4 hiljade, nakon što Komisija zvanično obavijesti kompaniju o rezultatima istrage.

Bonus video: