Kompanija Duška Kneževića poslovala sa 88.000 eura gubitka, Kamenovo procijenjeno na 8,9 miliona eura

Odmaralište je odavno van funkcije, ostale su samo oronule barake, ali u uvali do danas nije započeta gradnja luksuznog turističkog naselja, što je predviđeno planskim dokumentima
179 pregleda 0 komentar(a)
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.05.2018. 16:57h

Budvanska kompanija “Rekretaturs“ biznismena Duška Kneževića, koja gazduje atraktinim zemljištem od 33.000 kvadrata u zaleđu plaže Kamenovo, poslovala je lani sa 88.000 eura gubitka.

To piše u finansijskom izvještaju koji je firma podnijela Poreskoj upravi, čime je ukupan gubitak firme koja je u većinskom vlasništvu “Atlas banke“ dostigao 1,4 miliona eura.

Prema izvještaju, imovina je procijenjena na 8,9 miliona eura, dok je prema prošlogodišnjem iznosila 236.000.

Prema katastarskoj evidenciji, zaleđe plaže, gdje se nekada nalazilo odmralište za radnike sa Kosova, uknjiženo je najvećim dijelom na “Rekreaturs”, a manjim na Kosovsku banku u stečaju i firmu “Kožar”, obje sa sjedištem u Prištini.

Odmaralište je odavno van funkcije, ostale su samo oronule barake, ali u uvali do danas nije započeta gradnja luksuznog turističkog naselja, što je predviđeno planskim dokumentima.

Pred crnogorskim sudovima već gotovo 30 godina vodi se spor kojim kosovska Agencija za privatizuaciju (KAP) želi da dokaže da je firma “Rekreatus” iz Prištine stvarni vlasnik 33.000 kvadrata zemlje, gdje je nekada bilo izgrađeno odmarlište za radnike sa Kosova.

Priča o Kamenovu počela je još 1957. kada je sreski odbor na Cetinju izvršio eksproprijaciju ukupno 15.000 kvadrata zemlje od starosjedilaca, a ubrzo je sagrađeno i radničko odmaralište.

Nakon ratnih dešavanja na Kosovu 1999. godine, u gotovo oronulo radničko odmaralište useljavaju se izbjeglice sa Kosova. Nekoliko radnika “Rekreatursa“ iz Prištine sjedište firme premješta u Budvu i atraktivni kompleks knjiže na tu firmu, koja kasnije ulazi u proces privatizacije.

Kamenovo potražuju i mještani koji tvrde da im je zemlja oteta i više od deceniju vode sudsku borbu za povratak djedovine. Osnovni sud u Kotoru još prije 15 godina donio je privremenu mjeru zabrane otuđenja, raspolaganja i opterećenja zemljom. Nekoliko porodica, navodno, dobilo je spor i očekuje se da bi katastar ubrzo trebalo da ih uknjiži na imovinu predaka.

Bonus video: