Komunalije će ukinuti, ali 2020.

Ranije je bilo predviđeno da se naknada ukine 1. januara 2016, ali su se tome usprotivile opštine. Naknada 15 odsto cijene stana
7 komentar(a)
zgrada, Podgorica, Foto: Luka Zeković
zgrada, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.07.2015. 18:59h

Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta prestaje da se plaća 1. januara 2020. godine, a opštine će do tada biti dužne da donesu propis o njenom postupnom ukidanju, piše u radnoj verziji prednacrta Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Ova naknada ili kako je jednostavnije zovu komunalije plaća se prilikom izgradnje stembenih, poslovnih i drugih građevinskih objekata i ranije je njeno ukidanje bilo predviđeno za 1. januar 2016. godine, ali su se tome usprotivile opštine.

Ova naknada u konačnoj cijeni stambenih i poslovnih prostora, kako su ranije “Vijestima” procjenili građevinari, učestvuje sa oko 15 odsto, to znači da bi sadašnja cijena stana vrijednog 50.000 eura pala na oko 42.500.

Ukidanje komunalija tražili su Evropska komisija i Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, zato što takva norma ne postoji u Evropskoj uniji, ili je simbolična, dok u Crnoj Gori, kako su naveli, predstavlja značajnu biznis barijeru. Savjet je u preporukama od prije dvije godine naveo da je ta naknada u Crnoj Gori jedna od najvećih u svijetu.

Istim mjerama bilo je predviđeno da opštine povećaju porez na nekretnine, ali prije svega poboljšaju njegovu naplatu, kako bi taj novac zamijenio prihode od ove naknade.

Novac od ove naknade, po pravilu bi trebalo da se troši na izgradnju infrastrukture, ali ga opštine ubace u svoj budžet, koji je mnogima u blokadi, pa se koristi i za druge potrebe kao i za finansiranje ogromne administracije.

Opštine su u protekle dvije godine morale da krenu u postepeno smanjenje naknada, ali to nisu radile već su se u startu usprotivile namjeri Vlade. Lokalne vlasti tvrde da im je i do četiri puta manji prihod od poreza na nekretnine nego od ove naknade. Tome su se naročito protivile uprave Budve i Podgorice koje imaju najveće prihode od te naknade.

U analizi Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta naveden je primjer da u Sloveniji ta naknada za izgradnju hiljadu kvadrata iznosi 9.000 eura a u Crnoj Gori prosječno 44.000 eura. U Budvi bi ona bila i do 400.000 eura. U Crnoj Gori se osim naknade plaćaju i priključci objekta na infrastrukturnu mrežu, a u Sloveniji je sve to u osnovnoj cijeni.

Opštine će je postepeno smanjivati

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić kazao je da je Vlada još krajem prošle godine prihvatila njihovu incijativu da se odloži ukidanje ove naknade, što se sada i sprovodi.

“Opštine sada ne mogu nadoknaditi prihod koji bi izgubile prestankom primjene ove naknade. Ne bi imali novca za igradnju infrastrukture i opremanje lokacija za gradnju poslovnih, stambenih i drugih objekata, što bi ugrozilo njihovu izgradnju. Imamo novi rok od četiri godine i moraćemo se postepeno prilagođavati”, kazao je “Vijestima” Bojadžić.Od ove naknade opštinama 40 miliona, sada imaju 5 godina da taj novac uzmu na drugi način

Na pitanje zbog čega je predloženo odlaganje ukidanja ove naknade iz Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta su naveli da su opštine od ove naknade u 2013. imale prihod od 40 miliona eura, zbog čega je predloženo njeno postepeno ukidanje do 2020. To je, kako je navedeno, urađeno da bi se opštinama ostavio prostor za konsolidaciju i nadomještanje prihoda.

“Do ukidanja naknada potrebno je utvrditi kriterijume i limite za iznose naknada, sa ciljem osiguranja fiskalne održivosti opština i istovremeno unapređenja investicionog ambijenta. Unapređenje investicionog ambijenta i konkurentnosti crnogorske ekonomije, ostaju na vrhu liste prioriteta Vlade i Savjeta”, navedeno je u odgovoru “Vijestima” iz Savjeta.

Bonus video: