Konatar: Cijeli profit da ide državi, ne brukajte se kao prošle godine

"Nemojte da u vremenu povećanja poreza i teškog života većine građana Crne Gore opet sami sebi isplatite bonuse od par hiljada eura, iako uredno primate naknade za članstvo u odboru direktora"
137 pregleda 4 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: URA
Miloš Konatar, Foto: URA
Ažurirano: 20.01.2018. 10:08h

Ppotpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar, poslao je otvoreno pismo odboru direktora Monteputa od kojeg traži da profit tog državnog preduzeča usmjere u državni budžet.

"Poštovani članovi odbora direktora Monteputa, država Crna Gora je u ovom trenutku dužna 2,5 milijardi eura, sprovode se mjere štednje i stopa nezaposlenosti iznosi preko 20 odsto, zato koristim ovaj način vam uputim apel da ne ponovite prošlogodišnju bruku kada ste sami sebi isplatili bonuse i da novac od profita državnog preduzeća Monteput usmjerite u državni budžet. Nemojte da u vremenu povećanja poreza i teškog života većine građana Crne Gore opet sami sebi isplatite bonuse od par hiljada eura, iako uredno primate naknade za članstvo u odboru direktora. Monteput je državno preduzeće svih građana Crne Gore sa monopolističkom pozicijom i potpuno je logično, ispravno i moralno da čitav iznos profita pripadne državnom budžetu", naveo je Konatar.

On je članove odbora direktora Monteputa podsjetio da je Građanski pokret URA prošle godine poslalo Vladi predlog izmjena odluke o osnivanju Monteputa i njegovog statuta kako bi cijeli iznos profita išao u državni budžet.

"Vlada je tada podržala vaš predlog i omogućila vam da sami sebi isplatite bonuse, a na štetu državnog budžeta. Da li je odgovorno da sami sebi dodijelite bonuse, iako svakog mjeseca kao naknadu u članstvu odbora direktora primate 710 eura, odnosno iznos prosječne plate u Monteputu? Naknadu primate uredno svakog mjeseca, iako se godišnje održi samo par sjednica odbora direktora. Moja i vaša obaveza je da štitimo interese građana i države Crne Gore te vas pozivam da uvažite moj apel koji ima za cilj da se sav profit preduzeća koje osniva država vrati u javni budžet, a ne da se ostvareni profit dijeli među rukovodiocima. Uz nadu da nećete ponoviti veliku grešku i bruku od prošle godine, da ćete se odgovorno ponijeti u skladu sa stanjem državnih finansija i teškim uslovima u kojima živi većina građana Crne Gore, srdačno vas pozdravljam", navodi se u piusmu Konatara.

Dobit Monteputa, državne kompanije koja rukovodi tunelom Sozina, za prošlu godinu iznosi 1,7 miliona eura. Prihod je bio 8,2, a rashod 6,5 miliona. Prema statutu Monteputa, 70 odsto profita ide u državni budžet a 30 odsto, uz saglasnost Vlade, odlučuje bord direktora čiji su članovi proteklih godina to koristili da bi sebi isplatili dodatne naknade.

Podjela tih "nagrada" prošle godine iz dobiti za 2016. godinu je izazvala buru u javnosti, jer su na Vladi za saglasnost bordu glasali ministri Osman Nurković i Kemal Purišić. Oni su u godini ostvarenja profita bili izvršni direktor i član borda Monteputa, pa se ta naknada odnosila na njih. Kada su sebi dijelili po četiri prosječne zarade ili po 2.840 eura neto, glasali su za smanjenje naknada za majke sa troje i više djece.

Osim njih naknade prošle godine dobili su članovi borda - penzioner Jusuf Kalamperović (Socijaldemokrate), Aleksandar Bogdanović (DPS) i direktor poslovne jedinice za autoput Goran Vujović. Oni su tada i svim zaposlenima podijelili po jednu prosječnu platu od 710 eura, a dio novca bez kriterijuma otišao je za sportske organizacije.

Konačan iznos neto profita Monteputa za 2017. biće objavljen krajem marta nakon obračuna svih knjigovodstvenih stavki. Poslije toga bord direktora moći će da odlučuje o podjeli svog kolača od 30 odsto, što će u ovom slučaju biti oko pola miliona eura.

Sada se u bordu direktora nalaze Kalamperović i Bogdanović, kao i Zahit Ličina (BS). Izvršni direktor je Jonuz Mujević (BS), a Vujović je i dalje direktor poslovne jedinice. Oni će sada imati pravo na naknade.

Bonus video: