Koncesionari sijeku šume, a sve više duguju državi

Uprava za šume nije kontrolisala koncesionare, nema podataka da je Vlada kontrolisala Upravu
82 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2014. 18:20h

Koncesionarima koji ekspolatišu šumsko bogatsvo država je dozvolila da u posljednje tri godine uvećavaju dugove po osnovu neplaćenih koncesionih naknada.

Državna kasa na kraju 2011. godine ostala je uskraćena za 3,2 miliona eura, godinu kasnije 4,6 miliona, a na kraju prošle godine za 5,1 milion.

Među 42 dužnika koje ekspolatišu šume su Vektra Jakić u stečaju sa dugom od 1,3 miliona, Korporacija Jakić 714 hiljada, Gornji Ibar Rožaje 555 hiljada, Mi-Rai grupa 414 hiljada, Wood Žabljak 377 hiljada, Alpet Gusinje 344 hiljade, Brezna Plužine 273 hiljade, Karapidis 207 hiljada, Veraki komerc Podgorica i Fagus elementi Berane po 119 hiljada, Grandex kompani Berane 104 hiljade, Šumarsko preduzeće Podgorica 97 hiljada, Rez Rožaje 61 hiljadu, Drvoprom Plav 43 hiljade, Wood export Rožaje 25 hiljada,...

To je navedeno u konačnom izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji prihoda budžeta po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama.

"Naplatu koncesione naknade vrši Poreska uprava. Ali, praćenje naplate je obavezna da radi i Uprava za šume kao potpisnik svih ugovora o koncesijama, koja nije sa dužnom pažnjom vodila računa o obavezama koncesionara i nije preduzimala potrebne i pravovremene mjere za zaštitu javnog interesa", istakla je DRI u izvještaju.

Koncesije odobravane i dužnicima: Članovi Senata DRI

Revizija je pokazala da koncesionari krše ugovore jer svu prosječnu drvnu masu ne prerađuju, već je izvoze kao sirovinu.

Uvrđeno je da Uprava za šume, čiji je direktor Radoš Šućur, nije poštovala proceduru i da je bez jasnih obrazloženja, mijenjala i dopunjavala ugovore izmjenama i dopunama njihovih priloga.

Utvrđeno je da su 2012. godine davane nove koncesije firmama koje nijesu poštovale ranije ugovore i imaju nagomilane gubitke i dugove prema državi.

Državni revizor nije dobio na uvid dokumenta kojima se potvrđuje da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja vršilo redovan i efikasan nadzor i kontrolu rada Uprave za šume kada je u pitanju eksploatacija šumskog bogatstva davanjem koncesija.

Vrhovna revizija je utvrdila da saradnja inspekcijskih službi u vršenju nadzora nije na potrebnom nivou, što utiče na kvalitet tog posla

Revizija je pokazala da Ministarstvo ekonomije ne vodi evidenciju potraživanja po osnovu koncesionih naknada po ugovorima o koncesijama za mineralne sirovine i rješenjima o promjenljivom dijelu te koncesione naknade.

Preporučeno je da se ne sklapaju ugovori sa koncesionarima prije dostavljanja bankarske garancije ili drugog sredstva obezbjeđenja koje služi za valjano izvršavanje obaveza iz koncesionog ugovora.

DRI preporučuje da sa nesolventnim i nelikvidnim firmama, koja ne izmiruju uredno poreske i druge obaveze prema državi i ne mogu obezbijediti predviđene instrumente obezbjeđenja naplate koncesione naknade, ne treba zaključivati koncesione ugovore zbog neizvjesnost naplate koncesione naknade.

Saradnja među inspekcijama nije na potrebnom nivou

Vrhovna revizija je utvrdila da saradnja inspekcijskih službi u vršenju nadzora nije na potrebnom nivou, što utiče na kvalitet tog posla.

"To bi moralo biti promijenjeno ako se ima u vidu da su skoro sve inspekcijske službe u okviru jednog organa", preporuka je DRI.

Sve inspekcijske službe od prije dvije godine se nalaze se u okviru Uprave za inspekcijske poslove. Ranije su bile u nadležnim ministarstvima.

Konstatovano je da inspekcija ne koristi dovoljno zakonska ovlašćenja kada utvrdi nepravilnosti što ima za posljedicu mali broj podnijetih zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka.

Preporuka je da se izmijeni pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave za inspekcijske poslove kako bi se povećao bror sistematizovanih radnih mjesta za geološke i rudarske inspekcije, te da se kadrovi zapošljavaju u skladu sa zakonom.

Revizijom DRI je utvrđeno i da svi ugovori o koncesijama nijesu evidentirani u registru ugovora o koncesijama i objavljeni na sajtu Komisije za koncesije.

Galerija

Bonus video: