Koncesionari "zaboravili" Kolašin: Platili 100.000 eura Podgorici i Bijelom Polju

Odovor od nadležnih se još čeka, a pretpostavlja se da je iznos približan onom od koncesije za vodu
0 komentar(a)
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 08.06.2017. 20:03h

Oko 100.000 eura koncesija za vodu naplaćenih u posljednjih pet godina nije završilo na računu Opštine Kolašin, već je uplaćeno Podgorici i Bijelom Polju.

Navodnu grešku utvrdila je Poreska uprava, tvrdi sekretar za finansije Opštine Kolašin Goran Rakočević.

On kaže da rješenje PU još nijesu dobili, ali da očekuje da bi trebalo da bude dogovorena dinamika vraćanja tog novca u kolašinski budžet.

Koncesionari su navodno greškom Podgorici uplatili oko 60.000, a Bijelom Polju oko 30.000 eura.

“Ono što smo tvrdili, pokazalo se tačno. Prema informacijama koje imamo iz PU, umjesto na naš račun, dvije fabrike vode su naknade za koncesije uplaćivale bjelopoljskoj i podgoričkoj opštini. U aprilu smo se obratili bjelopoljskoj područjnoj jedinici PU, moleći ih da preduzmu aktivnosti kako bi se greške ispravile, a kolašinska Opština obeštetila. Još nijesmo dobili rješenje, ali očekujemo da uskoro bude dogovoren i način vraćanja tog novca”, rekao je Rakočević “Vijestima”.

U lokalnoj upravi još, međutim, ne znaju koliko tačno novca od koncesije za šume nije “leglo” na njihov račun, odnosno greškom je uplaćeno drugim opštinama.

Odovor od nadležnih se još čeka, a pretpostavlja se da je iznos približan onom od koncesije za vodu.

Kolašinci su se još početkom godine obratili Upravi za šume i PU tražeći na uvid ugovore sa koncesionarima. Prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, opštini se ustupa 70 odsto prihoda od koncesionih naknada za korišćenje prirodnih bogatstava koja se nalaze na njenoj teritoriji, dok se ostatak pripada državi.

Greškom Prve banke, lani je više od 200.000 eura poreza na promet nepokretnosti, koje je Kolašinu trebalo da pripadne od prodaje hotela “Lipka”, uplaćeno Podgorici.

Poslije intervencije iz kolašinske lokalne uprave, novac je vraćan u ratama.

Bonus video: