Konjević: Minimalna penzija najmanja u regionu; Marković: Među najvećim su u regionu

"Od oko 125.000 penzionera, njih skoro 10 odsto prima minimalnu penziju u iznosu od 125 eura", saopštio je Konjević
8160 pregleda 4 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore premijera Duška Markovića pitao je zašto se izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju drže "u fioci".

"Od oko 125.000 penzionera, njih skoro 10 odsto prima minimalnu penziju u iznosu od 125 eura. Minimalna penzija u Crnoj Gori je najmanja u regionu. Iz tih, kao i drugih razloga, dva sindikata su zajednički nastupila kroz socijalni dijalog sa Vladom kako bi se usvojile izmjene i dopune Zakona o PIO. Socijalni savjet usvojio je usaglašene izmjene i dopune tog Zakona sredinom ove godine. Lideri dva Sindikata zatražili su nakon usvajanja na Socijalnom savjetu da Vlada po hitnoj proceduri usvoji i uputi taj prijedlog Zakona parlamentu na dalju proceduru. Zašto i pored izjava ministra Kemala Purišića i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića da su pregovori sa Sindikatom bill uspješni, ministar Simović i ministar Purišić taj prijedlog zakona drže "u fioci"?, pitao je Konjević.

Marković je odgovorio da nije moguće usvojiti zakon do kraja godine.

"Nijesmo ga kandidovali, a i da jesmo nema poslaničkih mogućnosti da bude uvršten u dnevni red", rekao je Marković uz komentar da je to politikansko, a ne suštinsko pitanje.

On tvrdi da su prosječne plate i penzije u Crnoj Gori najveće u regionu i veće su samo u Sloveniji i Hrvatskoj, članicama EU.

"Građani više ne treba da strijepe od nestašica električne energije"

Poslanik DPS-a Filipa Vuković pitao je o stanja u crnogorskoj energetici i budućim očekivanja da li će taj sektor biti pokretač crnogorske ekonomije.

Marković je odgovorio da građani više ne treba da strijepe od nestašica električne energije i poremećaja na tržištu jer je vezom podmorskim kablom sa Italijom i gradnjom nestao razlog realnih i vještačkih nestašica.

On je podsjetio i na završene energetske objekte, kao i projekte koji su u toku, što će sve doprinijeti stabilnosti energetskog tržišta. Ocijenio je da kvalitet napajanja nije optimalan, ali započetih 80 miliona ulaganja nije kraj ovog procesa, to će biti nastavljeno dok svaki subjekt ne dobiju kvalitetno napajanje i da svaka kuća u planivi u kojoj se peridoično živi ne dobiju struju. Crnogorska energetika je, kako je kazao, prešla dugi put od početka ovog vijeka kada je za uvoz davala cijelu jednu ratu kredita za autoput. On je uvjeren da će ovaj sektor donijeta brojna kvalitetna radna mjesta.

Vuković je pitao šta je sa Termoelektranom, a Marković je podsjetio da Vlada mora da se ponaša u skladu sa međunradnim obaveza koje je preuzela i kao dio Energetske zajednice i Ujedinjenih nacija.

"Kao članica UN Crna Gora je potpisnica Konvencije o zaštiti od klimatskih promjena koje nas obavezuju da do 2030. smanjimo emisiju štetnih gasova. Slažem se da ovaj resurs ne treba zaboraviti, postoje tehnologije koje obezbjeđuju uz korišćenje bio mase i eksploataciju uglja koje nas dovode u ovaj nivo obaveza iz ugovora o klimatskim promjenama. Sad nijesmo u situaciji da smo zavisni od uvoza električne energije, ostavimo da ovo pitanje pažljivo razmotrimo sa strukom pa makar to bila i nova TE na bazi lignita“, kazao je Marković.

Premijerski sat počeo je minutom ćutanja kojim je odata pošta policajcu Milutinu Lekoviću koji je poginuo na dužnosti.

Bonus video: