Konjević: Penzije stagniraju, zakon već godinu stoji u nečijoj ladici

"Penzije u Crnoj Gori, kao i plate, stagniraju duži niz godina. U protekle tri godine su zbog inflacije smanjene za čak 4% i pored nominalnog rasta sa 284 na 288 eura", kazao je je Konjević
3268 pregleda 16 komentar(a)
Konjević i Zeković na konferenciji, Foto: SDP
Konjević i Zeković na konferenciji, Foto: SDP

Zamjenik predsjednika SDP Raško Konjević izjavio će tražiti da se predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nađe na prvom redovnom zasijedanju Skupštine kako bi se hiljadama budućih penzionera omogućio povoljniji odlazak u zasluženu penziju.

Cititarajući predstavnike sinikata, on je na konferenciji za medije naveo je da i pored dogovora socijalnih partnera ovaj zakon stoji u nečijoj ladici već godinu dana.

"Ne znam da li to ladica resornog ministra Purišića ili potpredsjenika Simovića, ali zbog toga su naši penzioneri u nepovoljnom položaju i imaju manji iznos penzija. Dogovorom koji je postugnut prije godinu dana je bilo predviđeno da se poveća i iznos minimalne penzije na 145 eura, kao i smanjenje godina potrebnih za odlazak u penziju", izjavio je Konjević.

"Penzije u Crnoj Gori, kao i plate, stagniraju duži niz godina. U protekle tri godine su zbog inflacije smanjene za čak 4% i pored nominalnog rasta sa 284 na 288 eura", kazao je je Konjević.

Potpredsjednik Bojan Zeković je govoreći o razlozima zbog kojih je ovaj zakon predložen naveo da se radi o izmjenama i dopunama zakona koje su dogovorene između socijalnih partnera prije više od godinu dana, a Socijalni savjet dao pozitvno mišljenje još u junu 2019.

"Planirano je da Zakon počne sa primjenom od januara 2018, ali zbog neodgovornosti i nerada u Vladi njegova realizacija je upitna i za 2020-tu godinu, zbog čega stotine budućih penzionera trpe veliku štetu, jer mnogi od njih ne rade više, dok ne žele da odu u penziju pod nepovoljnim uslovima", naveo je Zeković.

"Ključne odredba u okviru ove izmene tiču se smanjenja broja godina za penzionisanje za muškarce na 66, a za žene na 64 godine starosti, umjesto dosadašnjih 67, kao i brisanje četvtine najlošijih godina osiguranja, što bi značajno uvećalo iznos penzija", zaključio je Zeković.

Bonus video: