Konjević podnio inicijativu za kontrolno saslušanje Vujovića i Medenice

Konjević je inicijativu podnio povodom rada Agencije za zaštitu konkurencije u oblasti dodjeljivanja državne pomoći, posebno u slučaju kompanije "Montenegro Airlines"
2949 pregleda 5 komentar(a)
Konjević, Foto: Savo Prelević
Konjević, Foto: Savo Prelević

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Raško Konjević, uputio je inicijativu za kontrolno saslušanje Miodraga Vujovića, predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, i Lepe Medenice, v.d direktorice Agencije za zaštitu konkurencije, povodom rada Agencije u oblasti dodjeljivanja državne pomoći, posebno u slučaju kompanije "Montenegro Airlines".

"Usvajanjem Zakona o kontroli državne pomoći i izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, poslovi iz oblasti državne pomoći, koji su do tada bili u nadležnosti Ministarstva finansija Crne Gore i Komisije za kontrolu državne pomoći, prenešeni su u nadležnost Agencije za zaštitu konkurencije. Agencija za zaštitu konkurencije ima direktnu nadležnost u poslovima vršenja kontrole usklađenosti državne pomoći sa zakonom (prethodna kontrola), vršenja kontrole usklađenosti dodjele i korisćenja dodijeljene državne pomoći (naknadna kontrola) kao i praćenja realizacije i efekata dodijeljene državne pomoći", navodi se u obrazloženju upućenom predsjedniku Odbora, Predragu Sekuliću.

Zakonima je takođe, ističe Konjević, propisano da Agencija za zaštitu konkurencije može naložiti povraćaj nezakonite i neusklađene državne pomoći, prikupijati i obrađivati podatke o planiranoj državnoj pomoći i podatke o korišćenju i efektima dodijeljene državne pomoći. Agencija, dodaje on, vodi evidenciju dodijeljenih državnih pomoći i podnosi godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći Vladi i Skupštini Crne Gore.

Konjević podsjeća da je u Izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu za 2018. godine, Državna revizorska institucija utvrdila da su novčana sredstva na ime pomoći kompaniji “Montenegro Airlines” u iznosu od 7.266.658,70 eura.

"Imajući u vidu da je isplata izvršena bez prethodnog izjašnjenja Komisije za kontrolu državne pomoći, što nije u skladu sa Zakonom, na šta u svom izvještaju ukazuje i DRI smatram da su se stekli uslovi za organizovanjem kontrolnog saslušanja Predsjednika Savjeta i v.d direktorice Agencije za zaštitu konurenciju. Pošto je očigledno riječ o flagrantnom kršenju Zakona o kontroli državne pomoći od strane Agencije za zaštitu konkurencije, koja je imala sva ovlašćenja da spriječi nezakonito dodjeljivanje državne pomoći kao i da naloži povraćaj nezakonite i neusklađene pomoći, a kako je u ovim slučajevima to namjerno ili nenamjerno izostalo, a posebno naglašavajući kontrolnu ulogu Skupštine Crne Gore u primjeni Zakona koje je usvojila, molim Vas da u što skorijem roku organizujete kontrolno saslušanje na pomenutu temu", zaključio je Konjević.

Bonus video: