Konjević: Političari Balkana produžili krizu

Konjević je ukazao da Crna Gora, kao i druge zemlje, ima ograničenje zaduživanja u zakonu, ali da joj se u izbornoj godini, pošto je limit prekoračen, ne radi na sanacionom planu, koji iziskuje zakon
4 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2016. 19:15h

Ministar finansija Crne Gore Raško Konjević ocijenio je da države Balkana, zbog nedovoljne zrelosti političkih elita, nisu povlačile neophodne političke poteze, zbog čega krize kod nas traju duže nego na drugim mjestima.

On je, govoreći na ministarskom panelu "Samita ministar finansija, guvernera i direktora poreskih uprava" u organizaciji "Ninfokus-a", kazao da krize kod nas traju duže jer se potrebni potezi povlače samo djelimično, mjereći da li je korisno u ciklusu sprovođenja reformi, odnosno kako će se reflektovati na politički rezultat.

Konjević je, s tim u vezi, ukazao da i Crna Gora, kao i druge zemlje, ima ograničenje zaduživanja u zakonu, ali da joj se u izbornoj godini, pošto je limit prekoračen, ne radi na sanacionom planu, koji iziskuje zakon.

U svim državama regiona, a tako i u Crnoj Gori, prekopotrebne strukturne reforme duže traju.

"Svake godine pričamo o strukturnim reformama, a nikako da ih završimo", rekao je Konjević dodajući da su potrebne reforme posebno penzionog i zdravstvenog sistema koji se sve više finansiraju iz budžeta.

On je poručio da moramo biti svesni da smo još u tranziciji koja traje dve i po decenije.

Kada je riječ o Crnoj Gori Konjević je kazao da ona ima najveći deficit u regionu, koji je prouzrokovan činjenicom da je krenula u veliku kapitalnu investiciju, kao što je autoput.

Prema njegovim riječima, za konsolidaciju ekonomija ima puno prostora, posebno kada je riječ o borbi protiv sive ekonomije, te dodao da treba stvarati ambijent za obezbjeđivanje veće stope raste i boljitak privrede.

Konjević ističe da je neophodno stvoriti dobar ambijent za dolazak investitora i koncentrisati ekonomije na srednja i mala preduzeća, koje nisu na teretu države.

Isto tako poručuje da je teško privući ozbiljne investicije ako ne postoji vladavina prava, zaštita imovinskih odnosa, te je bitno stvarati ambijent u kojem će biti što manje poslovnih barijera.

Niske poreske stope, same po sebi, smatra on, ukoliko izostane vladavina prava, neće obezbijediti dolazak investitora.

Bonus video: