Konjević: Treba formirati poresku policiju

Novom sistematizacijom Poreske uprave nije predviđeno formiranje poreske policije, iako je šef tog sektora izabran
67 pregleda 3 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.10.2016. 19:38h

Ministar finansija Raško Konjević stopirao je novu sistematizaciju Poreske uprave (PU) zato što njom nije predviđeno formiranje sektora poreske policije, saznaju ”Vijesti” nezvanično u tom resoru.

Konjević je saglasan da se taj sektor mora formirati, ali zahtjev još nije uputio direktoru PU Miomiru M. Mugoši.

Ministarstvo finansija je sredinom prošlog mjeseca poslalo Upravi za kadrove na davanje saglasnosti novi Nacrt pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji tog resora, a kojim u PU nije predviđeno formiranje sektora poreske policije.

Ukidanje sektora poreske policije predloženo je u martu, iako je 20-ak dana prije toga na konkursu izabran Miodrag Martinović za šefa tog sektora. Martinović je potpredsjednik Međunarodne policijske asocijacije Regija centar. Sektor poreske policije tada je izbrisan iz novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Martinović je izabran nakon naredbe Upravne inspekcije da se ispoštuje zakon jer su u januaru 2015. istekli rokovi za izbor šefa poreske policije.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović apelovao je ranije da poreska policija mora da počne da radi i da se tako omogući značajno smanjenje poreskog duga koji iznosi nekoliko stotina miliona eura.

Iz PU ranije je saopšteno da se o mogućnosti postojanja sektora poreske policije nije odlučivalo na osnovu ličnih stavova i ocjena rukovodilaca Poreske uprave.

“Odlučivalo se na osnovu činjenice da te nadležnosti nijesu predviđene zakonom o poreskoj administraciji i krivičnom postupku kojima bi se propisala obaveze i ovlašćenja ove organizacione cjeline u sprovođenju izviđajnih radnji - prikupljanje obavještenja od građana, vršenje potrebnog pregleda prevoznih sredstava, putnika i prtljaga, pregleda određenih objekata i prostorija državnih organa, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika u prisustvu odgovornog lica, ostvarivanja uvida u njihovu dokumentaciju i oduzimanja iste po potrebi”, kazali su iz PU.

Bivši ministar finansija Radoje Žugić je nedavno kazao da se formiranje poreske policije ne predviđa zakonom, već aktom o sistematizaciji.

On tvrdi da nije bio protiv formiranja poreske policije, niti se miješao u donošenje akta u sistematizaciji, niti u predlaganje niti osporavanje, već su to sve radili direktori PU.

Bonus video: