Kontramjere Rusije koštaće Crnu Goru: Nove sankcije, prepolovljen izvoz

Iz vlade Rusije potvrdili da će Crna Gora biti na listi država kojima proširuju sankcije, jer se pridružila novim mjerama EU
250 pregleda 0 komentar(a)
Vino, čovjek, Foto: Savo Prelević
Vino, čovjek, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.08.2015. 06:56h

Rusko ministarstvo poljoprivrede je vladi u Moskvi poslalo predlog liste zabranjenih proizvoda za uvoz iz još sedam zemalja, među kojima je Crna Gora i Albanija, saopštili su juče ruski mediji.

Lista zemalja i proizvoda kojima će biti zabranjen uvoz u Rusiju još zvanično nije objavljena, ali su visoki državni zvaničnici najavili da će se to desiti uskoro kao dodatna kontramjera onim državama koje su se pridružile sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

Prema podacima Monstata izvoz Crne Gore u Rusiju je za prvo polugodište iznosio 1,2 miliona eura dok je u istom periodu lani bio 2,4 miliona. Nakon prošlogodišnjih sankcija za izvoz mesa, vino je sada najznačajniji proizvod na tom tržištu. Iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi ove najave, kao i koliku bi štetu mogla pretrpjeti domaća poljoprivredna industrija.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova juče je saopštilo da nije dobilo obavještenje da Vlada Rusije planira da uvede nove kontrasankcije.

Predstavnik Plantaža Milan Milutinović juče je za TV Vijesti kazao da su od ruskih partnera dobili ipak, nezvanične potvrde da Vlada u Moskvi planira uvođenje sankcija Crnoj Gori.

"Dobili smo informacije ali su one nezvanične i niko nema informaciju da li će toga biti i na šta će se odnositi. Vjerovatno će se odnositi samo na poljoprivredne proizvode. a vino je akcizna roba i za sada ne spada u taj spisak proizvoda koji će biti sankcionisan", kazao je Milutinović.

On je juče kazao da je sada prepolovljen izvoz Plantaža u Rusiju koji je iznosio milion boca pića. Pogoršanje odnosa Rusije i Crne Gore ne vide kao glavni razlog, već smanjenje tržišta, preblemi sa distributerom koje su imali i pad kursa rublje u odnosu na euro.

Iz ruskog Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da su razmotrili listu proizvoda koji bi bili zabranjeni i da su je poslali vladi.

Zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič je rekao da vlada razmatra listu zemalja iz kojih će biti zabranjen uvoz.

"Aktivno razmatramo to pitanje. Podrazumijeva se da svi koji su nam uveli sankcije treba da se suoče sa kontramjerama, dakle sa embargom na hranu", rekao je on.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je prošle nedjelje da je moguće da će biti proširena lista zemalja kojima će Rusija uvesti embargo na uvoz.

Kako navodi ruska agencija, on je to rekao pošto su Crna Gora, Albanija, Island, Norveška, Lihtenštajn, Ukrajina i Gruzija odlučile da produže sankcije koje je EU uvela Rusiji.

Prve sankcije kršili slanjem mesa preko Bjelorusije, ministarstvo to nije pratilo

Kada je Rusija prije godinu uvela prve sankcije državama koje su ih uvele njoj, tome su se kasnije pridružile i druge bivše sovjetske države članice ruske carinske unije.

Ruske vlasti su tada saopštile da je iz Crne Gore preko Bjelorusije stizalo meso iz EU sa niskim stepenom obrade, zbog čega su zabranili taj uvoz. Kasnije se i Bjelorusija pridružila tim mjerama. Monstat podatke ne vodi posebno za Bjelorusiju pa se ne može vidjeti da li se pad izvoza svinjskog mesa od 12 miliona eura odnosi na ovu zemlju.

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović je prije dva dana zbog smanjenja izvoza svinjskog mesa kazao da ne zna da li se to desilo zbog sankcija Rusije ili drugog izgubljenog tržišta.

“Nismo se bavili time. Ono što nas interesuje je da pratimo samo Crnu Goru, šta se dešava van granica Crne Gore da li je to izvoz za Bjelorusiju ili negdje drugo zaista ne znam. Znam da je otvoren bio taj kanal za Bjelorusiju jer smo to vidjeli na samom početku. Međutim kasnije se to mijenjalo i nije to bio samo izvoz za Bjelorusiju. I Bjelorusija u tom periodu nije imala nikakve sankcije niti se pridružila sankcijama prema Crnoj Gori. Kasnije kada se to promijenilo moguće da je dovelo do smanjena izvoza”, kazao je Ivanović.

Ministru poznate samo najave

Ivanović je prije dva dana kazao da postoje nezvanične najave dodatnih sankcija Rusije prema Crnoj Gori i da je već imao pitanja tim povodom.

“Vjerujete da se mi ne bavimo spekulacijama i ne želimo da komentarišemo nešto što se pojavi u medijima. Nas interesuje kada dobijemo zvaničnu informaciju. Mi nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju od Rusije. Ruska Federacija nije obavijestila Crnu Goru o bilo kakavim dodatnim mjerama koje ona preduzima prema Crnoj Gori. I izvoz drugih proizvoda poput vina i dalje ide za sada regularno. Ako bi nastali bilo kakvi poremećaji mi ćemo vas o tome obavijestiti kada dobijemo zvaničnu informaciju”, kazao je tada ministar.

On je podsjetio da su i “par mjeseci” prije prošlogodišnjih sankcija postojale nezvanične najave, pa su tek onda dobili zvaničnu informaciju.

“Tako da je moguće da će se to i ovog puta dogoditi ili se neće dogoditi. Ne znam, ne bavimo se spekulacijama”, naveo je Ivanović.

Bonus video: