Kontrolno saslušanje zbog namjere Vlade da Aerodrome izda u zakup

Ideja da se o važnom pitanju raspravlja u parlamentu je potekla od manje članice vladajuće koalicije, SD-a čiji je poslanik Boris Mugoša podnio prošle sedmice inicijativu da odbor organizuje konslultativno saslušanje
119 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Aerodrom Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.09.2018. 14:29h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odlučio je jednoglasno danas da organizuje kontrolno saslušanje povodom aktuelne situacije u vezi namjere Vlade da državno preduzeće Aerodroma Crne Gore (ACG) izda u zakup.

Ideja da se o važnom pitanju raspravlja u parlamentu je potekla od manje članice vladajuće koalicije, SD-a čiji je poslanik Boris Mugoša podnio prošle sedmice inicijativu da odbor organizuje konslultativno saslušanje. Nakon toga su danas ujutro pred početak sjednice poslanici DPS -a Filip Vuković, Nikola Rakočević i Ana Nikolić podnijeli inicijativu da se održi kontrolno saslušanje gdje bi se pozvao ministar saobraćaja Osman Nurković i ostali članovi Vlade koji upravljaju procesom pripreme koncesionog akta.

"Ideje su da se organizuje i konslutativno i kontrolno, ali nakon informacije da se priprema izvještaj sa javne rasprave smatram da je prihvatljiv predlog da se organizuje kontrolno. Sugestija je da saslušanje bude prije sjednice Vlade na kojoj će se utvrditi konačni akt o koncesiji i da kasnije se dogovorimo koga ćemo pozvati" kazao je Mugoša, koji je ujedno i član odbora.

Rakočević je rekao da je sa njim saglasan i da se naknadno utvrdi lista koga će saslušati, kao i da je stav DPS-a da je menadžmet u prethodnom periodu uspješno vodio ACG i da ne treba propustiti priliku za koncesionim aranžmanom koji će dalje razvijati preduzeće.

Odbor će od Vlade tražiti i da im se upute izvještaj sa javne rasprave i konačni nacrt koncesionog akta. Tema bi bila "Razvojna politika ACG u svijetlu predloženog koncesionog akta". Vlada je odlučila da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju na 25 ili 30 godina. Vlada, prema predlogu koncesionog akta, planira da od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura, a koncesionaru će nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegro erlajnsa.

Odbor je dao saglasnost na nacrt budžeta Državne revizorske institucije(DRI) za narednu godinu koji je projektovan na 4,63 Ako se ta suma izuzme budžet DRI bi u odnosu na ovogodišnji bio veći za 800 hiljada eura.

Mugoša je kazao da podržava razvoj DRI, ali mu je problematično što se za oko 800 hiljada probijaju limiti potrošnje koji su utvrđeni smjernicama za vođenje makroekonomske politike i da onda i ostale potrošačke jedinice mogu tražiti više novca. Predsjednik Senata DRI Milan Dabović je rekao da ako bi se to desilo onda je DRI spremna da joj se uskrati novac i da ostane u starom prostoru bez novih zapošljavanja. Član Senata DRI Zoran Jelić je objasnio da se 500 hiljada odnosi na rješenje pitanja nedostatka poslovnog prostora, a ostatak je za 11 novih zaposlenih.

Odbor je pregledao pristiglu dokumentaciju 12 kandidata za upražnjena mjesta u Agenciji za elektronske komunikacije i odlučio da za dva kandidata traži dopunu dokumentacije.

Bonus video: