Kontroverzna državna firma dobila izvršnog direktora: Roganović (DPS) na čelu "Vodacoma"

Roganović je za direktora izabran sa šest glasova za i jednim uzdržanim
581 pregleda 4 komentar(a)
Tivat grad, Foto: Siniša Luković
Tivat grad, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.06.2018. 17:19h

Diplomirani inženjer građevinarstva Dragan Roganović (DPS), bivši direktor Vodovoda iz Kotora, imenovan je danas za izvršnog direktora zajedničkog koordinacionog društva za vodosnabdijevanja i odvođenje otpadnih voda "Vodacom" iz Tivta.

Time je ova kontroverzna državna firma koja implementira na desetine miliona eura vrijedne projekte unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture na primorju, nakon skoro dvije godine izašla iz v.d. stanja nastalog kada je septembra 2016. smijenjen dotadašnji izvršni direktor Boris Vuković.

Roganović je za direktora izabran sa šest glasova za i jednim uzdržanim.

Inače, lokalne vlasti u Kotoru i Herceg Novom gdje je na vlasti koalicija opozicionih stranaka sa držvnog nivoa predvođena Demokratskom Crnom Gorom, ima rezerve prema Roganoviću za koga se sumnja da ima privatnu firmu koja se bavi sličnim djelatnostima kao i "Vodacom", i da je sa njome u ime tog opštinskog preduzeća, poslovao dok je bio direktor kotorskog "Vodovoda i kanalizacije".

Današnja sjednica Odbora direktora "Vodacoma" održana je iza zatvorenih vrata, a novinarima, iako su izrazili želju da je prate, to nije omogulčeno. Na dnevnom redu sjednice, pored donošenja odluke o zimus raspisanom ponovljenom konkursu za izbor novog izvršnog direktora, bilo je i razmatranje mišljenja i preporuka koje je menadžmentu "Vodacoma" uputila Agencija za sprječavanje korupcije.

O tome međutim, nema pomena u šturom saopštenju za javnost izdatom nakon sjednice.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, Odbor se uopšte nije detaljno bavio mišljenjem i preporukama ASK koja je "Vodacomu" 1.juna dala rok od 30 dana da ih primijeni.

ASK je zbog kršenja Zakona o sprječavanju korupcije prošle jeseni tražila i izdejstvovala smjenu Miloša Dževerdanovića (DPS) sa mjesta izvršnog direktora "Vodacoma", jer je on, kako su ocijenili bio u konfliktu interesa kada se kao još uvijek zvanični predsjednik Odbora direktora, poslije smjene Vukovića, preselio u fotelju izvršnog direktora te firme.

Zbog toga je ASK Dževerdanoviću izrekla i zabranu obavljanja javne funkcije u naredne četiri godine, a njega i v.d. direktoricu i glavnu pravnicu te firme Nadu Krivokapić ASK je zbog toga i prekršajno gonila.

To je pored ostaloga, rezultiralo i novčanom kaznom od 750 eura za Vodacom i 270 eura za Krivokapić.

ASK je nju i Dževerdanovića prozvala i da su "Vodacomu" pričinili štetu od najmanje 65.000 eura koliko će ta firma morati da plati bivšem direktoru Vukoviću zbog nezakonite smjene i otkaza.

Vuković je zbog toga tužio i pravosnažno pred Osnovnim sudom u Kotoru i Višim u Podgorici, dobio tu firmu čiji su osnivači Vlada Crne Gore i primorske opštine.

Dževerdanović i Krivokapić međutim, do danas nisu ispoštovali i sproveli tu presudu, pa je ASK konstatovala da su time "nesporno pričinili materijalnu štetu" za tu firmu u iznosu od najmanje 65.000 eura, bez zatezne kamate i sudskih troškova.

Bonus video: