Konzorcijum Blaža Đukanovića izgubio posao

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki naložila je Direkciji javnih radova da u ponovnom postupku otkloni nepravilnosti i u roku od 15 dana donese zakonitu odluku
449 pregleda 19 komentar(a)
Blažo Đukanović (Novina), Foto: Savo Prelević
Blažo Đukanović (Novina), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2016. 19:28h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je odluku Direkcije javnih radova da se posao izgradnje dječijeg vrtića u Bara dodijeli konzorcijumu u kojem učestvuje firma BB Solar, premijerovog sina Blaža Đukanovića. Konzorcijum, kojeg čine firme Toškovići DOO, BB solar, ETG grupa i Geo-sistem Podgorica ponudio je da vrtić gradi za 2.829.871,78 eura.

Komisija je razmatrajući žalbu konzorcijuma koji predvodi firma Fidija, utvrdila da je u ponudi prvorangiranog konzorcijuma, u kojem učestvuje BB solar, na stranicama 941 i 1235 promijenjen redni broj, a te izmjene nije parafirao potpisnik ponude.

Imajući u vidu da je naručilac nabavke previdio ove propuste ponuđača, povrijedio je, kako je navedeno, zakon prilikom ocjene i vrednovanja izabrane ponude.

Poništen je po službenoj dužnosti i zapisnik o ocjeni ponuda i naloženo naručiocu sporne nabavke da u ponovnom postupku otkloni nepravilnosti i u roku od 15 dana donese zakonitu odluku.

Direkcija javnih radova donijela je 1. marta ove godine odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za izgradnju dječijeg vrtića, sa opremanjem, u Opštini Bar. Posao je dodijeljen konzorcijumu firmi Toškovići DOO, BB solar firma BB solar u kojoj je suosnivač sa 50 odsto vlasništva premijerov sin, ETG grupa i Geo-sistem Podgorica.

Odluka je donesena nakon dvije žalbe ovog konzorcijuma koje je Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila i vratila predmet Direkciji za javne radove na ponovni pregled, ispitivanje i vrednovanje ponuda.

Ponude na ponovljenom tenderu poslali su tri konzorcijuma - konzorcijum koji predvode BB solar i Toškovići sa cijenom od 2.829.871,78 eura, konzorcijum koji predvodi bjelopoljski Unipred sa cijenom od 2.462.200,86 eura i konzorcijum koji predvodi Fidija sa cijenom od 2.376.055,83 eura.

Prvorangirani ponuđač je za oko 450.000 eura skuplji od konzorcijuma koji je predvodila kompanija Fidija kojoj je prvobitno bio dodijeljen posao, na ponovljenom tenderu.

Dok su u odnosu na prethodni poništeni tender ponuđači Fidija i Unipred DOO Bijelo Polje na novom tendru spustili cijene svojih ponuda, to je konzorcijum Toškovići i BB solar, svoju ponudu po potpuno istom predmjeru radova kreirao na način da je cijenu podigao za oko 350.000 eura.

Odluku o dodjeli posla potpisao je Žarko Živković, bivši direktor Direkcije javnih radova, koji je ovu odluku potpisao samo par dana prije nego što ga je Vlada razriješila dužnosti direktora Direkcije.

Bonus video: