Kooperanti Nike traže da im se isplati dug za mlijeko

Predstavnik kooperanata Dejan Mijatović kazao je da im se u prosjeku duguje po nekoliko hiljada eura
112 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2014. 18:43h

Nakon što su u junu prošle godine protestovali ispred mljekare Nika tražeći od uprave da ispalti novac za isporučeno mlijeko, grupa od trideseta nikšićkih farmera istim povodm okupila se i danas u krugu mljekare.

Ogorčeni farmeri iz svih krajeva opštine traže od uprave da im hitno isplati novac budući da ima i pojedinaca kojima se duguje preko 20 000 eura. U pomoć pozivaju i resorno ministarstvo. „Svaki drugi dan ja isporučim 400 litara mlijeka.

Evo godinu mi dinara nijesu dali. Vjerujem da je to blizu 25.000 eura dugovanja. Ja ne znam šta se ovo dešava, a prije par godina rekli su iz ministarstva da su turizam i poljoprivreda perspektiva Crne Gore.

Pa šta mi je perspekitva, da se poubijamo. Kako ih nije sramota, ovo je neljudski“, ogorčen je bio farmer sa Lukova, Mitar Đurđevac. Preko sedamdeset farmera je koji od Mljekare Nika potražuju čak oko 150.000 eura.

Bez centa prihoda od mljekare život im se kažu sveo na golo preživljavanje. „Proljetos smo dolazili kod direktora i tražili da nas ne puštaju u sezonu koševine bez para, da imamo nešto, da pripremimo stočnu hranu, međutim od toga ništa.

Ja sam čekajući pare bio prinuđen da preživljavam i rasrodajem grla. Imao sam osamnaest do davdeset grla, sad sam spao na šest“, pojadao se Dejan Mijatović iz Šipačna. Oni tvrde da su u proteklom periodu pokušavali da riješe problem sa vlasnikom, Sašom Božovićem, ali bez uspjeha kako priznaje i sam izvršni direktor mljekare, Tomislav Žižić.

Prilog TV Vijesti

On dodaje da im je prošlog mjeseca Božović kratko kazao da nema para. S druge strane, nikako da se okonča priča o prodaji mljkare ukrajinskoj kompaniji „Tera fud“ koja je spremna da za jedan euro kupi firmu sa čak oko 2,5 miliona eura obaveza.

„Kad god je trebalo potpisati ugovor on je iznanlazio neke izgovore. Zato ga molim da realno sagleda ovu situaciju i da potpiše ugovor jer bi time pokazao jedan visok stepen društvene odgovornosti prema kooperantima, radnicima, dobavljačima, bankama i ministarstvu finansija.

Ja ipak očekujem da će gospodin Božović ovih dana ipak postići dogovor sa kupcima“, optimističan je Žižić. Božović juče nije odgovaro na pozive „Vijesti“ tako da nijesmo mogli saznati šta će biti sa mljekarom i dugovanjima. Frameri su novo sokupljanje zakazali već za danas u 11h kada očekuju da se pojavi i sam Božović.

Galerija

Bonus video: