Kopač: Krađa struje iz evropske interkonekcije je prava hajdučija

"Upali ste u sistem Evropske unije i moralo se reagovati. To se ne može raditi hajdučki i za to neko mora da plati"
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2013. 07:32h

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač nazavao je krađu struje iz evropske interkonekcije za potrebe Kombinata aluminijuma(KAP) pravom hajdučijom, te da se to do sada nije desilo nakon Drugog svjetskog rata.

"Upali ste u sistem EU i moralo se reagovati. To se ne može raditi hajdučki i za to neko mora da plati. To će biti država, odnosno njeni građani", istakao je Kopač na sjedinici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kojoj je predstavljen godišnji izvještaj o sprovođenju strategije Energetske zajednice.

On je rekao da ne zna šta se sve dešavalo u Crnoj Gori, ali da Regulatorna agencija za energetiku (RAE) nije imala ovlašćenja da reaguje i jedina mogućnost je bila da oduzme licencu.

"Da je iskoristila to jedino ovlašćenje, napravila bi haos, odnosno veću štetu. Po tom pitanju je trebalo da reaguju inspekcijske službe, odnosno u krajnjem Vlada kao vlasnik operatora sistema", jasan je Kopač.

Vlada namjerava da novcem građana Crne Gore plati početkom iduće godine još 3,6 miliona eura za preostali dio kradene struje za rad KAP-a.

Strahinja Bulajić (DF) ocijenio je da ne može biti da je samo krivac KAP, jer je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) u većinskom vlasništvu države, te da ne može biti da Vlada i RAE nijesu za to znali.

Kopač je objasnio da nije KAP samo krivac, da je njegovo ponašanje neodgovorno, ali na kraju je uvijek kriva Vlada.

“Sada su se stvari sredile i nadam se da se više nikad neće ponoviti. Sve se to mora platiti”, rekao je Kopač, dok je Aleksandar Damjanović (SNP) ukazao da se krađa već plaća novcem poreskih obveznika.

Vlada namjerava da novcem građana Crne Gore plati početkom iduće godine još 3,6 miliona eura za preostali dio kradene struje za rad KAP-a. To je otkriveno u internom dokumentu Vlade, gdje se pozivaju da ta sredstva treba opredijeliti državnim budžetom za 2014.

TV Vijesti, Nemanja Živaljević

U informaciji, koju su “Vijesti” nedavno objavile, piše da je do sada ukupno plaćeno za struju koja je vraćena evropskoj interkonekciji 3,48 miliona eura, bez poreza na dodatu vrijednost.

Filip Vuković (DPS) rekao je da su vlade evropskih država znale za “neovlašćeno korišćenje električne energije” i da im to nije smetalo jer su imali koristi.

“Da nije tako to bi obustavile u roku od mjesec. U tom trenutku je bilo toliko viškova električne elergije, pa je KAP došao kao olakšanje”, izjavio je Vuković.

Predsjedavajući RAE Branislav Prelević ponovio je da su po pitanju KAP-a postupili u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

KAP je imao prećutnu saglasnost Vlade da krade struju uz tehničku pomoć većinski državnog CGES-a. Sa crnogorske strane niko nije odgovarao zbog toga. Samo je hapšen finansijski direktor KAP-a Dmitrij Potrubač i sumnjiči se za tešku krađu na štetu CGES-a, ali je ljetos pušten uz jemstvo od 100.000 eura.

Sjednici od 13 članova Odbora prisustvovalo je samo pet poslanika (Damjanović, Bulajić, Vuković, Milutin Đukanović (DF) i Almer Kalač (BS) .

Galerija

Bonus video: