Koprivica: Računi za struju mogu biti i sedam odsto skuplji

Koprivica je rekao da su računi za struju i kućni budžeti u nadležnosti kleptokratske vlasti, govori činjenica da je Vlada Mila Đukanovića svojom uredbom uvela posebne godišnje naknade za podsticaje proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, a na teret svih potrošača
106 pregleda 7 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Ažurirano: 05.12.2016. 10:56h

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je da naknade za obnovljive izvore najbolje pokazuju "zašto je u diktaturi pošteđeno pravo na život i rad."

"Dopuštenje kakvog takvog života i rada služi da se ima šta oporezovati i oglobiti, ne bi li kleptokratski režim imao od čega da živi", rekao je Koprivica.

Koprivica je kazao da će osim što plaćanjem PDV-a dominantno podnose teret finansiranja državnog aparata, građani u narednom periodu snositi i uvećane račune za struju.

"U pitanju su plaćanja nametnuta uredbom Vlade Mila Đukanovića, a privlačno upakovana kao podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Najuputnije je vladi DPS-a ili Komitetu za pljačke i prevare da u državobraniteljskoj atmosferi krene invazija na kućne budžete svih građana", kazao je Koprivica.

Koprivica je rekao da su računi za struju i kućni budžeti u nadležnosti kleptokratske vlasti, govori činjenica da je Vlada Mila Đukanovića svojom uredbom uvela posebne godišnje naknade za podsticaje proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, a na teret svih potrošača.

"Zahvaljujući tome, građani će plaćati garantovane cijene koje su više od berzanskih i do dva i po puta, a to račune za struju može učiniti i do 7 % skupljim. Na godišnjem nivou to plaćanje građana za privilegovane proizvođače može biti iznos ravan osnovnom imovinskom porezu. Uredbu je nametnuo Đukanović, a u red povlašćenih proizvođača za koje se vezuje podsticaj treba da stane i firma sa njim povezanog lica. To je situacija kad onaj ko obavlja državni posao nastoji da mu sin kojem je sugerisao privatni posao ostane čvrst u uvjerenju da je privatni posao unosniji od državne službe", dodao je Koprivica.

On je kazao da onako kako je propisana, ova naknada je ujedno i nazadna, odnosno regresivna i nepodsticajna.

"Ovo iz razloga zato što ne uzima u obzir socijalne i ekonomske prilike građana, ali i ne stvara djelotvorne podsticaje proizvođačima da poboljšaju proizvodnu i dinamičku efikasnost. S obzirom na to da je politički motivisana i nepotistički dizajnirana ova naknada neće doprinijeti slanju vjerodostojnih signala sa tržišta električne energije, o stanju raspoloživih resursa, proizvodnih mogućnosti i društvenih potreba", rekao je Koprivica.

Struja bi od naredne godine mogla da poskupi do tri odsto, kazali su iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Predsjednik Odbora RAE Miroslav Vukčević rekao je da se o tome raspravlja sa predstavnicima energetskih kompanija na sjednici Odbora RAE koja je počela juče, a trebalo bi danas da bude zaključena.

"Ono što možemo da pretpostavimo da ne može doći do prevelikih odstupanja od sadašnje cijene, maksimalno povećanje može biti do tri odsto, a možda ni to neće biti”, rekao je Vukčević za Radio Crne Gore.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski operater tržišta električne energije (COTEE), dostavili su početkom septembra RAE zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za period od 2017. do 2019. godine.

Bonus video: