Korišćenjem štednih sijalica godišnje se može uštedjeti četiri miliona eura

U nastavku ove promotivne kampanje predstavnici Sektora za energetsku efikanost posjetiće Nikšić, Tivat, Herceg Novi i Kotor
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2012. 18:29h

U susret Svjetskom danu energetske efikanosti, koji se obilježava 5. marta, Ministarstvo ekonomije organizovalo je danas u Podgorici promociju energetske efikasnosti i građanima dijelilo štedne sijalice.

Iz Ministarstva ekonomije su i danas apelovali na racionalniju potrošnju električne energije, i tvrde da se korišćenjem štednih sijalica godišnje, može uštedjeti oko četiri miliona eura.

Kako piše na flajerima koji su dijeljeni građanima, postoji realan rizik da Crna Gora na međunarodnom tržištu ne nađe dovoljne količine električne energije, koje su nam neophodne da bi zadovoljile potrebe zemlje.

Za godinu dana predstavnici sektora za energetsku efikasnost podijelili su oko 5.000 štednih sijalica u 16 crnogorskih opština.

Postoji realan rizik da Crna Gora na međunarodnom tržištu ne nađe dovoljne količine električne energije, koje su nam neophodne da bi zadovoljile potrebe zemlje

Podsjećaju, da ukoliko se sijalica od 100 W zamijeni štednom od 20, pri dnevnom korišćenju sijalice osam sati, može se uštedjeti oko četiri miliona eura na godišnjem novu, 350 hiljada eura na mjesečnom, dok bi dnevna ušteda iznosila oko 11,5 hiljada eura, odnosno oko 20 eura po domaćinstvu godišnje.

U nastavku ove promotivne kampanje predstavnici Sektora za energetsku efikanost posjetiće Nikšić, Tivat, Herceg Novi i Kotor.

Deset preporuka za uštedu električne energije:

1. Ne zagrijavajte prostorije iznad 20n stepeni

2. Regulišite termostat bojlera na temperaturu između 50 i 60

3. Koristite štedne sijalice

4. Isključite svjetlo kad vam nije potrebno

5. Koristite tuš više nego kadu, zavrnite slavinu kad nije potrebna

6. Koristite mašine za suđe i veš tokom noćnih sati

7. Koristite šerpu koja odgovara ringli

8. Podesite temperaturu frižidera na srednju vrijednost

9. Kupujte uređaje koji manje troše

10. Isključujte kompjuter, TV i ostale uređaje kada nijesu u funkciji

Bonus video: