Korona pomjera i rekonstrukciju Termoelektrane u Pljevljima

Ne postoje precizni rokovi kada bi mogao da bude potpisan ugovor sa konzorcijumom koji predvodi kineska kompanija DEC Internacional
1923 pregleda 0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Potpisivanje ugovora o ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane (TE) Pljevlja između Elektroprivrede Crne Gore i izabranog konzorcijuma Dec Intenacional - Bemax - BB Solar - Permonte, odgođeno je do daljeg zbog epidemije koronavirusa i nikakvi novi precizniji rokovi trenutno ne postoje, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora uključenih u taj posao.

Predstavnici kineske kompanije, vodeće članice izabranog konzorcijuma na prošlogodišnjem tenderu, nijesu došli u Crnu Goru u prvoj polovini marta, kako su to očekivali u EPCG, zbog poštovanja mjera o sprečavanju širenja epidemije.

Komisija za otvaranje i vrednovanje EPCG izabrala je 8. novembra prošle godine ponudu vrijednu 54.427.700 eura sa PDV-om konzorcijuma koji predvodi kineski DEC Intenacional, a u kojem je i sin predsjednika Crne Gore Blažo Đukanović, preko firme BB Solar čiji je suvlasnik.

Odbijene su ponude kineske Shangai Electric Group Co.Ltd od 97.922.683 eura i njemačko-slovenačkog konzorcijuma Hamon - Rudis od 72.539.500 eura.

Nije bilo žalbi na odluku EPCG o izboru najpovoljnije ponude.

Projekat ekološke rekonstrukcije TE trebalo je, prema prvobitnim najavama, da bude realizovan do 2021. godine i da omogući nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (Termoelektrana-Rudnik uglja) u narednih 20 do 30 godina.

Iz EPCG su krajem prošle godine saopštili da će posao biti završen do 2022. godine.

Prema ranijim najavama, ugovor o ekološkoj rekonstrukciji TE trebalo je da bude potpisan do kraja 2019. godine, što se nije desilo i to pomjera rokove za početak posla od kojeg zavisi i čistiji vazduh u Pljevljima, najzagađenijem crnogorskom gradu.

Sa izabranim konzorcijumom, EPCG je završili sve potrebne pregovore o potpisivanju ugovora za projekat ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE “Pljevlja”,, saopštili su iz nikšićke kompanije.

Na duže potpisivanje ugovora sa konzorcijumom koji predvode Kinezi, kako su nedavno objasnili, čekalo se i zbog “procedura kineskog partnera u dobijanju bankarskih garancija u svim fazama projekta za šta je bilo potrebno određeno vrijeme”.

Izrada i revizija glavnog projekta, prema planovima, trebalo je da traje šest mjeseci.

Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom TE “Pljevlja”, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora trebalo bi da se obezbijedi i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Bonus video: