Kostić na korak do Budvanske rivijere

Prodaja Budvanske rivijere, kako je navedeno, uslijediće nakon njenog restrukturiranja, odnosno podijele na dvije kompanije, što odgovara sadašnjim manjinskim akcionarima Miodragu Kostiću i Nilu Emilfarbu koji će biti na korak od preuzimanja najvećih budvanskih hotela
171 pregleda 21 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: Vuk Lajović
Budvanska rivijera, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.03.2018. 07:19h

Vlada će ove godine da proda Institut Simo Milošević u Igalu, kao i Hotelsku grupu Budvanska rivijera nakon što se iz nje u novu državnu kompaniju izdvoje Sveti Stefan i Miločer, odlučio je juče Savjet za privatizaciju.

Prodaja Budvanske rivijere, kako je navedeno, uslijediće nakon njenog restrukturiranja, odnosno podijele na dvije kompanije, što odgovara sadašnjim manjinskim akcionarima Miodragu Kostiću i Nilu Emilfarbu koji će biti na korak od preuzimanja najvećih budvanskih hotela. Prema planu Vlada, jednu kompaniju koja će biti 100 odsto državna činiće Sveti Stefan i Miločer, kompleks koji je dato u zakup biznismenu Petrosu Statisu. Za vrijednost te imovine biće umanjen državni kapital u preostalom dijelu Budvanske rivijere kojeg će činiti hoteli Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas i Kristal. Zbog toga će porasti procenat vlasništva malih akcionara a sada 30 odsto imaju Kostić i Emilfarb. Oni će na ovaj način imati ili biti vrlo blizu većinskog paketa akcija. Plan Vlade je da proda sve svoje akcije koje joj preostanu u toj novoj Budvanskoj rivijeri.

Privatizacija Instituta Igalo obuhvatiće prodaju 56,48 odsto akcija države uz obavezu kupca da realizuje investicioni program. Prije tri godine pokušana je privatizacija Instituta na isti način. Jedinu ponudu je dostavio konzorcijum International Wellness Group, koji je za akcije nudio 10 miliona eura, a za investicije 50 miliona. Osim ulaganja u Institut ponuda se odnosila i na izgradnju stanova za tržište. Grupa građana “Izbor”, koja je tada sa DPS-om činila vlast u Herceg Novom, prijetila je raskidom koalicije ako se ova ponuda prihvati, uz tvrdnje da iza te grupe stoje neki domaći biznismeni. Ponuda je kasnije povučena.

U saopštenju je navedeno da je član Savjeta Srđa Keković, iz Unije slobodnih sindikata, izdvojio mišljenje u vezi sa predloženom privatizacijom Instituta i Budvanske rivijere.

Planom je predviđena valorizacija Ade Bojane preko privatno-javnog partnerstva a kroz “razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje ekskluzivnim turističkim kompleksom i dugoročni zakup ostrva Ada”.

Turistički kompleksa Ada ostala je jedina vrijednost Ulcinjske rivijere, nakon što je Vlada prošle godine dala u zakup na 30 godina hotele Belvi i Olimpik.

Vlada po istom principu traži partnere za bivši vojni kompleks Mediteran na Žabljaku, za buduća skijalište Kolašin 1600, Cmiljača i Žarski i sadašnje Savin kuk, za Uvalu maslina u Baru, kao i za lokalitet između Njivica i ušća Sutorine, i lokacije Donja Arza, Kabala for i Mrkovi - Bijela Stijena sve u Herceg Novom. U ponudi je i kompleks Ecolodge na Lovćenu.

Iz Vlade je saopšteno da su u plan uvrštene samo kompanije i lokacije kod kojih ne postoje sudski sporovi i pitanja restitucije. Predviđeno je da se za kontrolora investicija u hotele Ulcinjske rivijere, koje je zakupila Karisma, angažuje PricewaterhouseCoopers.

Savjet je za predsjednicu tenderske komisije za privatizaciju izabrao ministarku ekonomije Dragicu Sekulić, za predsjednika komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta ministra turizma Pavla Radulovića, a za predsjednicu komisije za imovinska pitanja Draganu Đuranović, zaštitnicu imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Bonus video: