Kovačević opet poništila rješenje Đečevića

Dvije institucije već pet godina različito tumače da li Novka Sošić ima pravo na otpremninu
95 pregleda 0 komentar(a)
Novka Sošić, Foto: Savo Prelević
Novka Sošić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2016. 17:18h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja ponovo je poništilo rješenje Fonda rada, koje je potpisao njegov direktor Kemal Đečević, a kojim je odbijen zahtjev bivše radnice Građevinskog kombinata Titograd (GP Gorica) Novke Sošić da joj se kao žrtvi tranzicije isplati naknada od 1.926 eura.

“Po ocjeni ministarstva, počinjena je povreda zakonskih odredbi iz razloga što žaliocu nije omogućeno da se neposredno izjasni o novim dokazima koji su pribavljeni od Zavoda za zapošljavanje CG od 3. februara 2016., kao i od strane Fonda PIO od 1. februara 2016.”, navodi se između ostalog u rješenju koje je potpisala ministarka rada Zorica Kovačević .

Kovačević je naložila da se stranka u postupku ponovo sasluša u Fondu rada, što se prošle sedmice i desilo, ali Novka Sošić tvrdi da je u toj instituciji još jedanput naišla na nerazumijevanje, a potom i “maltretiranje od strane službenice, čije je izuzeće više puta od direktora Đečevića tražila u proteklih pet godina, koliko traje ovaj postupak”.

Ministarstvo rada je utvrdilo da su donošenjem osporenog rješenja povrijeđene odredbe člana 135 Zakona o opštem upravnom postupku, kojima je propisano da stranka ima pravo da učestvuje u ispitnom postupku.

Direktor Fonda rada ranije je saopštio da je Upravni odbor te institucije u ponovljenom postupku, na sjednici održanoj 18. februara ove godine, donio odluku da se njen zahtjev odbije kao neosnovan.

Novka Sošić tvrdi da je pravda na njenoj strani i napominje da o tome svjedoči i to što je Ministarstvo rada i socijalnog staranja u proteklih pet godina pet-šest puta poništilo odbijajuća rješenja Fonda rada.

Ona sumnja da joj se godinama „svete“ zato što je sa još dva bivša radnika krajem 2011. pokrenula stečajni postupak u tadašnjem građevinskom preduzeću Gorica.

“U svakom rješenju navode se različiti dokazi zbog kojih me odbijaju… Sumnjam da Fond rada pravi diskriminaciju kada sam ja u pitanju i moja prava, a za to je dokaz što se moja rješenja zadržavaju duže od dva mjeseca, da sam se morala obratiti ombudsmanu, kao i Skupštini da bi moje rješenje bilo poslato. Tražim da nađu iz Biroa rada mikrofilmovani dokument gdje se nalazi moje javljanje iz izjava 2013. godine. Tvrdim odgovorno da je moja izjava prepravljena jer mi nije uručena u vremenu kad sam je izjavila”, istakla je Sošić.

Bonus video: