Kovačević protivkandidat Mugoši za direktora Poreske uprave

Pored vršioca dužnosti direktora PU i bivšeg glavnog poreskog inspektora, moguće da je stigla i još nečija prijava poštom za čelo Poreske uprave
17084 pregleda 24 komentar(a)
U Poreskoj upravi računaju da će biti reizabran: Mugoša, Foto: Boris Pejović
U Poreskoj upravi računaju da će biti reizabran: Mugoša, Foto: Boris Pejović

Bivši glavni poreski inspektor Siniša Kovačević prijavio se, uz vršioca dužnosti direktora Poreske uprave Miomira Mugošu, za direktora PU, saznaju “Vijesti” od izvora bliskih Upravi za kadrove.

Javni konkurs za izbor direktora Poreske uprave je okončan krajem prethodne sedmice. Moguće je da je još neko poštom poslao prijavu za ovo radno mjesto.

Službenica u Upravi za kadrove Vladana Miranović nije htjela „Vijestima“ da saopšti ko se sve prijavio za direktora PU, o čemu će konačnu riječ dati Vlada Duška Markovića. Ni u PU nijesmo mogli dobiti zvaničnu informaciju ko je zainteresovan za tu odgovornu funkciju.

U skladu sa Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, Poreska uprava je, uz niz drugih uprava koje su bile u sastavu Ministarstva finansija, postala samostalan organ.

Nakon usvajanja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, sad je potrebno sprovesti postupak imenovanja, odnosno postavljenja starješnina i visokog rukovodnog kadra. Zbog toga, u PU se računa da je i izbor direktora samo formalna procedura te da će Mugoša ostati na toj poziciji.

Kovačevića, koji posljednje dvije godine radi u Upravi carina, na funkciji glavnog poreskog inspektora u drugoj polovini 2017. godine zamijenila je Nataša Damjanović. “Vijesti” su tada objavile da je do promjene došlo zbog toga što Kovačević navodno nije u dobrim odnosima sa Mugošom.

Kovačević, koji je šura guvernera Centralne banke Radoja Žugića, u biografiji navodi i reference u borbi protiv suzbijanja poreskih prevara i privrednog kriminala. Za glavnog poreskog inspektora imenovan je tokom mandata bivšeg direktora Poreske uprave Milana Lakićevića, profesora na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Kovačević je diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 1994. godine, a potom radio u policiji. Od 2013. do kraja 2015. bio je načelnik PU u Baru, a od 2014. do druge polovine 2017. i glavni poreski inspektor. Jedan je od crnogorskih poreznika koji je završio niz međunarodnih obuka za borbu protiv poreskih prevara, korupcije i organizovanog kriminala.

Vršilac dužnosti direktora PU, Miomir Mugoša, diplomirao je 1991. na Pravnom fakultetu u Podgorici. U periodu od 1992. do 1994. i od 1997. do 2003. obavljao je poslove višeg inspektora za kriminalistiku u MUP-u, Centar bezbjednosti Podgorica.

Od tada do 2006. obavljao je funkciju savjetnika gradonačelnika Glavnog grada za oblast bezbjednosti i prevencije bolesti zavisnosti. Od 2006. do 2010. bio je načelnik Komunalne policije Glavnog rada, gdje je obavljao poslove rukovođenja i kontrole komunalnih djelatnosti i saobraćaja.

U periodu od 2010. do 2014. bio je sekretar podgoričkog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj. U decembru 2015. imenovan je za direktora PU.

Bonus video: