Krapović: U Crnoj Gori nikad više problema

Krapović smatra da su DPS i koalicioni partneri očigledno zauzeti prebrojavanjem mogućih milijardi koje stižu iz arapskog svijeta i ne stižu da se ozbiljno pozabave realnim problemima koji muče građane
1 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.05.2015. 11:35h

Problema u Crnoj Gori nikad nije bilo više, a rješenja nema, osim ustaljenih floskula o privrednom rastu, bruto domaćem proizvodu (BDP), kao i direktnim stranim investicijama, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Član Koordinacionog odbora Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović, napravio je osvrt na neke od tema koje, prema njegovim riječima, tište građane primorskih opština, turističke djelatnike, ugostitelje, hotelijere i sve ostale koji učestvuju u kreiranju ponude Crne Gore kao turističke destinacije.

Prema njegovim riječima, treba početi od Budve, jer taj grad predstavlja glavni turistički centar Crne Gore.

“Kada pogledamo poteze koje vuče aktuelna vlast, kako na državnom tako svakako i lokalnom nivou u Budvi, čovjek dobija utisak da se oni trude da sezona bude još kraća”, naveo je Krapović u saopštenju.

On je dodao da su Demokratska partija socijalista (DPS) i koalicioni partneri očigledno zauzeti prebrojavanjem mogućih milijardi koje stižu iz arapskog svijeta i ne stižu da se ozbiljno pozabave realnim problemima koji muče građane.

“U Budvi se danas ne može proći ulicama od kamiona, bagera, takozvanih kobri, koje buše i stvaraju buku na sve strane, gradnja na nekim lokacijama tek počinje u aprilu i maju, dok na drugim, kao što su četiri ogromna solitera, u srcu grada, nema nikoga čitave građevinske sezone”, rekao je Krapović.

On smatra da je, uz gradnju, loša situacija i kada je u pitanju komunalni red, saobraćaj, kao i servis građanima i privredi koji treba da iznesu sezonu.

Birokratija je, kako je kazao, neumoljiva i dodatno otežava ionako teške uslove poslovanja.

“Možda je rješenje da, kao i svake godine, opštinska vlast produži građevinsku sezonu, jer od turističke izgleda nema ništa”, ocijenio je Krapović.

Prema njegovim riječima, situacija nije drugačije ni na nivou države.

“Najnoviji u nizu poteza, Zakon o strancima, je još jedan blam Vlade, kojoj više od polovine zakona ne može proći u parlamentu, dok oni koji prođu proizvedu takve probleme u najvažnijoj privrednoj grani, da se moraju povući 45 dana nakon početka primjene”, dodao je Krapović.

Demokrate smatraju da treba zaposliti i favorizovati domaću radnu snagu, ali se ona prethodno mora obučiti, obrazovati u sistemu koji je prilagođen potrebama tržišta i ispuniti niz pretpostavki koje bi omogućile da se zaposli domaća radna snaga, a ne ugrozi poslovanje.

“Jedan od zakona koji ne mogu proći parlament je i Zakon o eksproprijaciji, kojim se pokušava doći do imovine građana kako bi se po višedecenijski ustaljenom sistemu privatizacije i ovo resursa koje još imamo rasprodalo, mehanizmima koji omogućavaju benefite samo uskom krugu ljudi”, kazao je Krapović.

Demokratska Crna Gora građanima poručuje da su svjesni da u Crnoj Gori ima dovoljno resursa, kao i da je dovoljno da uz jedan stručan i pošten pristup, dobronamjernost i volju za rješavanje problema, svaki građanin, kako su naveli, može naći svoje mjesto "pod suncem".

Demokrate su turističkoj privredi poručile da su spremni riješiti probleme koje oni prigovaraju vlasti godinama, kao što su, problem gradnje, problem prevelikog broja privremenih lokacija, kao i probleme poput Zakona o strancima.

Bonus video: