Kreće kampanja USSCG: Neće da čekaju penziju do 67. godine

Najveći problem je što je zakonom određeno da se u penziju ide tek sa 67 godina i to i muškarci i žene
5 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 20:48h

Zbog krajnje restriktivne i neodržive reforme crnogorskog penzionog sistema, koja se već 10 godina sprovodi kontinuirano na štetu zaposlenih i penzionera, Unija slobodnih sindikata (USS) će, kako su najavili, od januara početi kampanju čiji će cilj biti izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO).

Najveći problem je što je zakonom određeno da se u penziju ide tek sa 67 godina i to i muškarci i žene.

Koordinatorka odbora USS Sandra Obradović kazala je “Vijestima” da je, u skladu sa Rezolucijom koju su donijeli na nedavnom kongresu, odlučeno da kampanja počne u januaru i da ona traje cijele godine jer će se odredbe Zakona PIO koje se odnose na odlazak u penziju primjenjivati od 2014. godine.

“Suština svih 'reformskih' mjera ogledala se u pooštravanju uslova zaposlenima za odlazak u penziju i smanjenju prava aktuelnih penzionera i invalida rada, kako bi se penzioni sistem učinio održivim. Na taj način penzioni sistem je obesmišljen, jer većina crnogorskih penzionera od svoje penzije ne mogu sebi osigurati dostojnu starost, a na drugoj strani većina zaposlenih, nakon povećanja starosne granice na 67 godina za žene i muškarce, neće dočekati penziju”, smatraju u USS.

Obradović je kazala da je planirano da USS u kampanji prvo radi sa svojim članstvom, na njihovoj edukaciji, a zatim da se obraćaju institucijama i javnosti.

U Rezoluciji USS se navodi da je činjenica da je održivost crnogorskog penzionog sistema dovedena u pitanje zbog trenda drastičnog pada zaposlenosti i rasta broja penzionera, kao posljedice politike socijalnog zbrinjavanja na desetine hiljada zaposlenih koji su, u dvodecenijskom tranzicionom procesu, proglašeni tehnoekonomskim viškovima.

“Zato, od Vlade zahtijevamo da održivost penzionog sistema obezbijedi otvaranjem novih radnih mjesta, ažurnijom naplatom doprinosa za obavezno penziono osiguranje, prevođenjem velikog broja radnika koji se nalaze u faktičkom radnom odnosu, odnosno rade na crno, u formalan i legalan radni odnos, kao i drugim kreativnim mjerama ekonomske politike u korist penzionog fonda”, navodi se u Rezoluciji kojom je rukovodstvo USS obavezano da prema Vladi i Skupštini Crne Gore pokrene kampanju za hitno donošenje izmjena i dopuna Zakona PIO, kojim bi se zaposlenima i penzionerima vratila prava utvrđena penzionim zakonima iz 2003. godine.

Vlada je prije dvije godine uradila reformu penzionog sistema kako bi radnicima ubuduće otežala odlazak u penziju i skratila period uživanja u mirovini

Među tim pravima su pravo na na starosnu penziju sa navršenih 65 godina života za muškarce, odnosno 60 za žene i najmanje 15 godina penzionog staža, pravo na starosnu penziju sa navršenih 40 godina staža osiguranja za muškarce i 35 za žene i najmanje 55 godina života.

USS traži i da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih uzastopnih godina za osiguranika, da najniža penzija ne može biti niža od minimalne zarade, te da puna starosna penzija ne može biti niža od 70 odsto prosječne zarade zaposlenog u Crnoj Gori ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja “Vijestima” je nezvanično rečeno da nema osnova za izmjene Zakona PIO koji je donijet 2010. godine.

Radnika 170.000, penzionera 120.000

Vlada je prije dvije godine uradila reformu penzionog sistema kako bi radnicima ubuduće otežala odlazak u penziju i skratila period uživanja u mirovini.

To je urađeno jer se proteklih godina drastično smanjivao broj zaposlenih, a rastao broj penzionera, pri čemu je sve više poslodavaca kasnilo sa uplatama doprinosa, a veliki broj njih i dalje radnike prijavljuje na minimalnu platu, dok im razliku isplaćuje na ruke.

Prema posljednjim podacima u Crnoj Gori ima oko 170 hiljada radnika i 12 hiljada penzionera. Za isplatu penzija je godišnje potrebno oko 382 miliona, dok se od uplate doprinosa dobije svega 225 miliona, a razlika od oko 155 miliona se dobije uplatom iz budžeta. Na jednog penzionera u Crnoj Gori dođe 1,7 radnika, a trebalo bi tri kako budžet Fonda PIO ne bi bio u deficitu.

To znači da bi na sadašnji broj penzionera trebalo da bude duplo više radnika. Za ovoliki broj penzionera kriva je i Vlada jer joj je bilo najlakše da ogroman broj radnika, koji su proteklih godina proglašeni tehnoloških viškom, “zbrine” slanjem u penziju kroz izmjene zakona. Tako da je riješila da taj teret iznesu sadašnje generacije zaposlenih.

Galerija

Bonus video: