Krediti u švajcarcima: Hypo i CBCG još analiziraju predlog DF-a

Skupštinski odbor za ekonomiju jednoglasno je podržao predlog da se kredit obračunaju u eure po kamatnoj stopi koja je važila na dan kada su odobreni za kredite u eurima. Kamate za kredite u švajcarcima tada su bile mnogo niže
56 pregleda 6 komentar(a)
Hypo Alpe Adria, Foto: Handelsblatt.com
Hypo Alpe Adria, Foto: Handelsblatt.com
Ažurirano: 14.07.2015. 14:14h

Hipo Alpe Adria banka ne želi za sada da komentariše da li im je prihvatljivo rješenje da kredite koji su odobreni sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima obračunaju u eure na dan sklapanja ugovora, po kamatnoj stopi od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

To rješenje je amandman Demokratskog fronta (DF) u predlogu zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji su u februaru predali u skupštinsku proceduru.

Skupštinski odbor za ekonomiju jednoglasno je podržao predlog da se kredit obračunaju u eure po kamatnoj stopi koja je važila na dan kada su odobreni za kredite u eurima. Kamate za kredite u švajcarcima tada su bile mnogo niže. Udruženje korisnika ovih kredita je ranije saopštilo da im je predlog prihvatljiv.

"Ne možemo komentarisati predlog zakona u ovom momentu, niti govoriti o budućim potezima. Ocjena samo ekonomskih uticaja tog predloga na klijente nije moguća zbog neizvjesnog nivoa referentnih kamatnih stopa, kao i valutnog kursa u budućnosti", rečeno je “Vijestima” zvanično u HAAB.

Kredite sa valutnom klauzulom u vezi sa švajcarskim frankom u Crnoj Gori odobravala je samo HAAB 2007. i 2008. godine. Nakon rasta kursa franka iznosi rata u eurima su u jednom trenutku bili duplirani. Mnogim korisnicima su glavnice, i pored višegodišnjeg vraćanja kredita, sada u eurima veće nego u periodu kada su ih dobili.

"Vijesti" su pitale Centralnu banku da li je model koji je predložio DF dobro rješenje za građane i za banku. Odgovorili su da im se Ministarstvo finansija obratilo za mišljenje za amandman na predlog zakona i s obzirom na to da razmatraju tu tematiku u ovom trenutku još ne mogu da saopšte svoj stav.

Bonus video: