Kreditor tražio plac Budvanske rivijere

Euromix tražio da državna kompanija Budvanska rivijera ustupi zemljište u zalog za zajednički hotel
74 pregleda 5 komentar(a)
hotel Kristal, Foto: Vuk Lajović
hotel Kristal, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.12.2015. 20:48h

Ne želeći da ulazim u polemiku sa menadžmentom kompanije Euromix trejd, investitorom na petrovačkom hotelskom kompleksu Rivijera Kristal, a reagujući na demant, teksta čiji sam autor, namjera mi je jedino da javnost bude upoznata sa pravom istinom, u vezi sa zahtjevom ove kompanije upućenom Hoteskoj grupi Budvanska rivijera.

„Vijesti“ su se, objavljujući tekst da Euromix trejd traži dozvolu od Hotelske grupe da stavi hipoteku na zemljište ove hotelske kompanije radi dobijanja kredita neophodnog za nastavak radova, bazirale upravo na dokumentu o kome u svome reagovanju uprava Euromix trejd ne govori.

Oni su demantovali „Vijesti“ da nijesu tačni podaci, ali nijesu spomenuli da su upravo od Hotelske grupe, tražili prijevremeni prenos svojinskih prava nad zemljištem, na kome se gradi hotel, a koje je u vlasništvu Budvanske rivijere, te zaključenje aneksa ugovora, jer im je to tražio kreditor .

Ugovorom o zajedničkom ulaganju, koji su Hotelska grupa i Euromix tours, kasnije Euromix trade, zaključili krajem maja 2011. precizirano je da Budvanska rivijera ulaže svojinska prava nad zmljištem gdje se grade objekti A1, A2 i B, a Euromix snosi troškove izrade projektne dokumentacije, komunalija, izgradnje objekta u cjelini i dobijanja upotrebne dozvole.

Budvanska rivijera ugovorom dobija 25 odsto neto izgrađenog prostora u posebnom građevinskom i funkcionalnom krilu, bloku A1 koji će imati 48 smještajnih jedinica.

Ugovor je takođe jasan, što je u svome reagovanju navela izvršna direktorka kompanije Tanja Perović da će se „prenos svojinskih prava nad zemljištem sa Budvanske rivijere na Euromix izvršiti tek po završetku, opremanju i tehničkom prijemu objekta A1, koji treba da pripadne Hotelskoj grupi, kako je to regulisano Ugovorom o zajedničkom ulaganju“.

Ipak, Euromix trejd podnosi zahtjev Budvanskoj rivijeri, koji je potpisala Perovićeva, a koji “Vijesti” imaju u svome posjedu u kome oni zhtijevaju da im se zemljište prenese u vlasništvu, prije nego što završe blok A1, koji obećavaju da će završiti do maja 2016.

„Naš zahtjev je da nam omogućite prenos svojinskih prava na zemljištu, prije roka definisanog Ugovorom. Ovo iz razloga što naš kreditor to zahtijeva od nas kako bi nam omogućio dodjelu nedostajućih finansijskih sredstva za završetak ostalih faza objekta hotela Rivijera Kristal”, navodi se u zahtjevu Perovićeve upućenom menadžmentu HG Budvanska rivijera.

Upravo su “Vijesti” to i u svome tekstu napisale, da se traži novac za nastavak radova, a da pri tome kao garant je potrebno zemljište, na kojem su već ugrubo izgrađeni objekti.

Još jedna stavka je bitna a o kojoj javnost nije upoznata, je to da se čak predlaže zaključivanje aneksa ugovora, kako bi se zemljište prije predviđenog roka ustupilo Euromix trejdu. To je jasno navela i Perovićeva u svome zahtjevu - „izmjene odredbi iz postojećeg Ugovora, kako bi realizovali ovu namjeru definisali bi aneksom istog ili na drugi način“.

“Vijesti” ni na koji način nijesu protiv investitora u hotelski biznis, ali svakako se zalažu za transparentnost, kada dolazi do mijenjanje ugovorenih obeveza, još ako se ima u vidu da je riječ o davanju državne imovine prije roka zacrtanog osnovnim ugovorom.

Bonus video: