Krgović: Đukanović tražio da Prvoj banci omogućim novac Centralne banke

Krgović je kazao i da ga državni tužilac do sada nije kontaktirao, ali da je "on tu i da je spreman"
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2013. 18:21h

Bivši guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) i koordinator Foruma 2010 za finansijski sistem, Ljubiša Krgović izjavio je da mu je premijer Milo Đukanović tražio da dozvoli korišćenje obavezne rezerve Centralne banke, Prvoj banci vezano za njihov aranžman u Željezari, iako Prva banka nije imala tu obaveznu rezervu.

"Od mene je traženo da dozvolim korišćenje obavezne rezerve Centralne banke Prvoj banci, vezano za njihov aranžman u Željezari, a Prva banka nije imala tu obaveznu rezervu. Dakle traženo je da se omogući Prvoj banci da koristi taj novac, a radilo se o sumi od 12 do 15 miliona eura", rekao je Krgović u emisiji "Načisto" koja se večeras emituje na TV Vijesti.

Na pitanje novinara ko mu je to tražio Krgović je odgovorio.

"Premijer i direktor Sekretarijata za razvoj".

Crnogorska Vlada prodala je Elektroprivredu Crne Gore da obezbijedi likvidnost i kapital Prvoj banci, takođe je rekao Krgović.

"Država se zaduživala, uzimala kredite da bi održavala likvidnost te banke, svi problemi su riješeni na štetu javnog interesa", kazao je Krgović.

On je rekao da je njegov predlog Vladi da država uđe u banku bio najbolje rješenje, ali da je odgovor Ministarstva finansija bio "nikakav".

"Oni su krenuli da upumpavaju novac u banku, zadzuživali su se komercijalnih banaka, tim novcem održavali likvidnost, dozvoljavali EPCG da povećava cijene struje i time dokapitalizuje banku", kazao je bivši guverner CBCG.

Na pitanje novinara Petra Komnenića da li njegove izjave počivaju na materijalnim dokazima koje posjeduje, Krgović je kazao:

"Kada ste vi unutra, vidite procese, vidite šta se dešava... Ja nikada ne bih ovo rekao da činjenice i podaci ne govore da je to tako."

Krgović je kazao i da ga državni tužilac do sada nije kontaktirao, ali da je "on tu i da je spreman".

Krgović: Vladin krizni komitet spasavao Prvu banku i propale poslove >>>

Galerija

Bonus video: