Kriju ko plaća ceh za struju na Pazaru

Za organizaciju sličnih manifestacija, organizator obično sa Cedisom potpisuje posebni ugovor o dodjeli privremenog priključka. U slučaju Pazara, privremeni objekti priključeni su na trafo-stanicu Glavnog grada
7725 pregleda 6 komentar(a)
Javnosti i dalje nije poznata priroda saradnje između Glavnog grada i Culture Cluba, Foto: Boris Pejović
Javnosti i dalje nije poznata priroda saradnje između Glavnog grada i Culture Cluba, Foto: Boris Pejović

Podgorički pazar priključen je na trafo-stanicu “Gradski parlament” čiji je vlasnik Glavni grad Podgorica. Sva potrošnja se registruje na brojilu u toj trafo-stanici.

To su “Vijestima” kazali iz Crnogorskog elektrodistributivnog centra (CEDIS) u odgovoru na pitanja ko je vlasnik brojila ili privremenog priključka sa kojeg se povlači i troši električna energija za potrebe Podgoričkog pazara. Nije, međutim, poznato i ko će platiti račun za struju. Ni iz Cedisa, ni Glavnog grada, nisu odgovorili ni ko je lani, kada je pazar organizovan prvi put, platio utrošenu električnu energiju.

Podgorički praznični pazar počeo je 6. decembra, a trajaće do 2. januara. Pored Glavnog grada, suorganizator pazara je firma “Brca”, odnosno Culture Club, čiji su vlasnici Zoran i Sava Rakočević. Ova firma je vlasnik više lokala u Bokeškoj ulici.

Iz kabineta Ivana Vukovića tri dana nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tome ko je vlasnik brojila ili privremenog priključka sa kojeg se povlači i troši električna energija za potrebe Podgoričkog pazara, ni ko plaća tu električnu energiju. Ni iz Glavnog grada, ali ni Cedisa, nisu odgovorili koliko je struje potrošeno lani, kada je organizovana ista manifestacija, kao ni da li je te troškove snosio Glavni grad.

Za organizaciju sličnih manifestacija, organizator obično sa Cedisom potpisuje posebni ugovor o dodjeli privremenog priključka. U slučaju prazničnog pazara, to se nije desilo, već su privremeni objekti priključeni na trafo-stanicu čije je vlasnik Glavni grad.

“Vijesti” su ranije objavile da je Glavni grad putem javnog poziva birao binu za podgorički pazar, ali otvoreni javni poziv (tender) nije objavljen i za izbor organizatora te manifestacije, već je događaj i lani i ove godine organizovan na inicijativu Culture Cluba, iza kojeg stoje privatna lica - vlasnici više ugostiteljskih objekata u Bokeškoj ulici.

Iz Glavnog grada, nakon više upita redakcije, nisu objasnili prirodu saradnje sa Culture Clubom, osim što su kazali da su prihvatili inicijativu privatnog partnera kako ne bi morali da se bave organizacijom manifestacije u pojedinostima. Glavni grad je završio kompletan administrativni dio posla koji se tiče organizacije i prijavio manifestaciju nadležnima. Culture Club je 18. oktobra od Sekretarijata za komunalne poslove dobio saglasnost za organizaciju događaja.

Iz Glavnog grada nedavno su objasnili da novac od zakupa 42 kućice, za koje zainteresovani, u zavisnosti od pozicije i veličine, plaćaju od 300 do 2.000 eura za nepun mjesec, ne ide njima, već privatnoj firmi Culture Club. Ne postoje ni jasna pravila o načinu na koji se može zakupiti kućica.

Javnosti i dalje nije poznato da li uopšte postoji neka odluka o saradnji, da li je između uprave grada i privatne firme potpisan memorandum, sporazum, bilo koja vrsta dokumenta kojim su definisana prava i obaveze partnera.

Nije poznato ni da li i u kojem iznosu Glavni grad ostvaruje prihode od organizacije tog događaja, jer zakupci za kućice plaćaju upravo toj privatnoj firmi.

U izvještaju o radu gradonačelnika i uprave grada za 2018. nigdje ne piše da je Pazar i lani organizovan sa privatnim partnerom, već se navodi da je jedini organizator manifestacije - Glavni grad.

Bonus video: