Krivokapić: Namjere stečajnog upravnika KAP-a su za tužilaštvo

Poslanički klub SNP-a je tražio odgovor na pitanje da li je odluka sudije stigla i kada će se naći na dnevnom redu
13 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.03.2014. 20:49h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić ocijenio je da bi državno tužilaštvo trebalo da ispita namjere stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma (Veselina Perišića) o prodaji KAP-a jer postoji opasnost od nanošenja štete državi u desetinama miliona eura.

"Ništa Skupštini nije stiglo. Ne znam namjere stečajnog sudije, ali su namjere stečajnog upravnika za državnog tužioca.

Za moje skromno poznavanje prava to je za državnog tužioca jer postoji opasnost da se napravi šteta državi, radi se o desetinama miliona eura", kazao je Krivokapić.

Perišić je prihvatio da imovinu KAP-a proda za 28 miliona eura nikšićkom Unipromu Veselina Pejovića, ali to nije konačno dok odluku ne donese stečajni sudija Dragan Rakočević. Skupština nije dobila odluku stečajnog upravnika i sudije za Preradu, Zorana Jankovića i Veselina Vujoševića da tu fabrike KAP-a prodaju Unipromu i bizismenu iz Ukrajine Romanu Denkoviču. Nije im dostavljena ni odluka Perišića i Rakočevića da dio imovine KAP-a, gdje su bazeni crvenog mulja, prodaju Denkoviču. Za te slučajeve su odluke pravosnažne.

Poslanički klub SNP -a je pitao da li je predlog odluke stečajne uprave KAP-a stigao i kada će se naći na dnevnom redu.„Imamo Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru kojim je precizirano da stečajni sudija donosi odluku o prodaji strateškom investitoru i zaključuje ugovor o prodaji uz prethodno pribavljenu saglasnost Skupštine. Prošlo je oko 12 dana od donošenja odluke, a istekao je zakonski rok za žalbe povjerilaca. Ako predlog nije stigao treba da vidimo da li se radi o ignorisanju parlamenta i kršenju zakona ili će odluka stići ovih dana“, rekao je poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović. On je citirao izjavu za medije stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića da to hoće li odluka o prodaji KAP-a Unipromu biti proslijeđena Skupštini Crne Gore na odobravanje zavisi od sudbine zakona, o kome treba da se izjasni Ustavni sud.

„To je diskutabilna izjava i najmanije za poziv je da se on dovede u parlament da objasni šta je pod tim mislio. Valjda nije stečajni upravnik taj koji će da vaga i ocjenjuje kako će Ustavni sud da odradi posao nego treba da poštuje zakon“, poručio je Damjanović.

On je predložio da se djeluje amandmanski da bi se definisao rok za dostavljanje odluke uz retroaktivnu primjenu. Stečajni sudija za KAP Dragan Rakočević rekao je “Vijestima” da je odbio prigovor CEAC-a na odluku Perišića da se imovina KAP-a proda Unipromu.

Odluka Rakočevića još nije pravosnažna jer tvrdi da postoji zakonski rok od osam dana u kojem se eventualno CEAC može na nju žaliti Apelacionom sudu. Malo je, međutim, vjerovatno da će viša sudska instanca poništiti odluku sudije, što ide u korist prodaji KAP-a jedinom ponuđaču. CEAC je tražio da se poništi odluka jer je suprotna Zakonu o zaštiti državnih interesa. Vrhovni sud i Vada su tražili da Ustavni sud poništi zakon o KAP-u, koji su usvojili opozicija i SDP da konačnu riječ o prodaji daje parlament.

Bonus video: