Kule će nići i na Jadranskom sajmu?

Zahtjev dolazi u vrijeme kada nova budvanska vlast najavljuje suspenziju DUP-a “Budva - centar“...
334 pregleda 13 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.01.2017. 18:20h

Podgorička kompanija “Safiro beach resort“ podnijela je Ministarstvu održivog razvoja zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za gradnju turističko-hoteskog kompleksa na Jadranskom sajmu.

Riječ je o zemljišnom kompleksu od 8.456 kvadrata, na kojem je Detaljnim urbanističkim planom (DUP) “Budva-centar“ predviđena gradnja višespratnih kula od 68.000 kvadrata.

Zemljište kojim je gazdovao Jadranski sajam, firma biznismena Duška Kneževića uknjižila je na kompniju “Safiro beach resort“ koju je osnovala kiparska firma “Expom hotel partners limited“.

Zemljište je godinama služilo kao izložbeni plato i parking tokom sajamskih manifestacija.

“Safiro beach resort” dobila je od Ministarstva još prije tri godine urbanističko-tehničke uslove, kojim je precizirano šta je DUP- om predviđeno da se može graditi na ovoj lokaciji.

Osim hotelskih i turističkih kapaciteta, plan predviđa i gradnju poslovnih zgrada, a spratnost nije ograničena.

Na susjednoj parceli podgorička kompanija izgradila je apart hotel Tre canne sa 16 etaža.

Zahtjev za dobijanje građevinske dozvole dolazi u vrijeme kada nova budvanska vlast najavljuje suspenziju DUP-a “Budva- centar“. Vlast namjerava da dozvoli gradnju isključivo hotela, porodičnih kuća do 500 kvadrata a moratorijum je stavljen na gradnju kondo i apart hotela i stanova i apartmana za tržište.

Lokacija Jadranskog sajma jedna je od rijetko neizgrađenih uz samu obalu i predstavlja trenutno najatraktivnije dio “budvanske školjke”.

Na zemljištu “Safiro beach” upisna je hipoteka “Pireus banke” na iznos od tri miliona eura glavnice

Na zemljištu “Safiro beach” upisna je hipoteka “Pireus banke” na iznos od tri miliona eura glavnice.

Ista banka je višemilionsku hipoteku upisala na susjedne parcele koje su u vlasništvu Jadranskog sajma, ali i na nekretnine koje u Budvi imaju firme povezane sa Kneževićem.

Jadranski sajam upisao je pravo svojine nad zemljišnim kompleksom od 22.000 kvadrata na kojem se nalaze pet sajamskih hala, a koje objedinjuje i zemlju firme “Safiro beach”.

Kompniji koju kontroliše Knežević osporavano je da dotadašnje pravo korišćenje prevede u pravo svojine. Nakon što je budvanski katastar sredinom juna prošle godine donio rješenje kojim se Jadranskom sjamu dozvoljava da upiše pravo svojine, na šta su se žalili bivši vlasnici nacionalizovnog zemljišta, i drugostepeni organ - Ministarstvo finansija, potvrdilo je rješenje, čime je Jadranskom sajmu dozvoljeno da se upiše kao vlasnik.

Krajem prošle godine Opština Budva se žalila Upravnom sudu na rješenje Ministarstva finansija, a žalbu su dostavili i bivši vlasnici zemlje koji godinama vode sudsku borbu za povraćaj zemlje.

Dvije firme na istoj adresi, povezuje ih Vilijam Dejvid Džons Pauel

Firma “Safiro beach resort“ je na istoj adresi kao i firma “Torch platforms Motenegro“ - u Ulici Džordža Vašingtona 44 u Podgorici .

Dvije firme osim adrese povezuje i Vilijam Dejvid Džons Pauel (William David Johns Powel), koji u “Safiro beach“obavlja funkciju ovlašćenog zastupnika, dok je u “Torch platforms“ zamjenik izvršnog direktora.

“Torch platforms Montenegro“, iza koje stoje britanski investitori kako je više navrata isticano, izgradila je na Slovenskoj plaži poznati plažni bar i noćni klub “Torch beach“.

Izgradnja tog objekta od betona na samoj obali prije dvije i po godine, uslijedila je nakon što je posao aminovao tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Po njegovom nalogu, “Morsko dobro“ je izdalo saglasnost da se privremeni objekat na pjeni od mora gradi od željeza i betona.

Budvanska opozicija je u više navrata tvrdila da je jedan od vlasnika tog lokala Gvozdenovićev sin Marko, što su oštro demantovali iz britanske kompanije, ali i nekadašnji ministar.

Bonus video: