Kumovi ne plaćaju porez

Ovo je prvi put da nova vlast, na čelu sa Demokratama, blokira Đukanovićevu imovinu
452 pregleda 22 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.11.2018. 14:39h

Opština Budva pokrenula je postupak prinudne naplate oko 50 hiljada eura, zbog poreskog duga kompanije “Global Montenegro” predsjednika Mila Đukanovića.

Prema saznanjima “Vijesti”, Uprava lokalnih javnih prihoda Budve obračunala je porez na nepokretnosti za 2015, 2016. i 2017. godinu i naložila kompaniji da izmiri dug u roku od deset dana.

Ako firma ne plati poreski dug, Opština će u katastarskoj evidenciji upisati hipoteku na vrijedni zemljišni kompleks od 20.000 metara kvadratnih u podnožju brda Košljun, na ulazu u Budvu, tvrdi izvor “Vijesti”.

Osnivači firme koja više od tri godine ne plaća porez su Đukanović i njegov kum i poslovni partner Vuk Rajković.

Rješenje o poreskom dugu navodno je upućeno na adresu podgoričke kompanije.

Ovo je prvi put da nova vlast, na čelu sa Demokratama, blokira Đukanovićevu imovinu.

3,66 miliona eura iznosi dug Đukanovićeve kompanije prema posljednjem finansijskom izvještaju za 2017. dostavljenom Poreskoj upravi

I bivša DPS vlast blokirala je imovinu partijskog šefa prethodnih godina, zbog neizmirenog poreza.

Kompanija “Global Montenegro” godinama je bila na crnoj listi poreskih neplatiša, da bi lani izmirila dug od oko 60.000 eura za period prije 2015. godine.

Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država, odnosno lokalne samouprave, osigurale da prodajom nekretnina mogu da naplate potraživanja na ime poreza na nepokretnost.

Tako nešto omogućeno je Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave...

“Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, propisuje Zakon.

Đukanovićeva i Rajkovićeva kompanija kupila je zemljišni kompleks krajem februrara 2007. od starobudvanske porodice Rucović.

Aktuelni predsjednik i šef DPS-a, ranije premijer, u više navrata je objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila je zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke.

Kredit je uzeo 14. februrara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora je “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development.

Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišni kompleks, da bi početkom marta u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine osvanula nova hipoteka na imovinu firme “Global Montenegro“.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu “Global Montenegro“.

60 hiljada eura lani je platila kompanija “Global Montenegro” na ime poreskog duga za period prije 2015. godine

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura najavio da će prodati zemlju na Košljunu, ali se to još nije desilo.

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela je i kredit od 625.410,71 eura, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidneciji, 24. oktobra 2010.

Kompanija “Global Montenegro“ lani je poslovala sa gubitkom od 25.386 eura.

Prema posljednjem finansijskom izvještaju za 2017. dostavljenom Poreskoj upravi, ukupan gubitak Đukanovićeve firme dostigao je 3.665.962 eura.

Kompanija je lani popravila poslovanje, ako se uporedi sa 2016. kada je poslovala sa gubitkom od 67.000 eura.

Stalna imovina kojom gazduje firma, odnosno zemljište u Budvi, procijenjena je na 3.095.037 eura.

Na parceli je Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak 40 vila,a predviđena je gradnja oko 150 apartmana, od 27.000 kvadrata.

Izvršitelji dvije godine prodaju Rajkovićev udio u firmi

Aktuelni šef države mogao bi da dobije novog partnera u firmi “Global

Montenegro“, jer su javni izvršitelj dva puta donosili rješenja o prodaji udjela njegovog kuma Vuka Rajkovića u podgoričkoj kompaniji.

Rješenje da se izvrši plijenidba, procjena i prodaja udjela Rajkovića, donijela je 8. novembra 2016. javna izvršiteljka Aleksandra Tomković Vukoslavčević.

Prethodno je i javni izvršitelj Aleksandar Bošković, 9. septembra iste godine, donio rješenje o pljenidbi i prodaji udjela Rajkovića.

Rješenja su i dalje upisana u Centralnom registru privrednih subjekata.

Bonus video: