Kupili akcije HLT-a na štetu drugih

Vitomir Joksimović, još tri osobe i Aktiva invest iz Banjaluke osumnjičeni za štetu od 210.000 eura
211 pregleda 0 komentar(a)
Vladan Vujović, Foto: Vesko Belojević
Vladan Vujović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.04.2015. 15:43h

Specijalno tužilaštvo u Republici Srpskoj podiglo je optužnicu protiv Vitomira Joksimovića, direktora društva Prima koje godinama upravlja HLT fondom u Crnoj Gori. To je urađeno i protiv Srđana Praštala, Nikole Jovovića, Vladimira Glišovića i Društva za upravljanje fondom Aktiva invest iz Banjaluke.

Oni se terete za nesavjesno poslovanja kojim je nastupila šteta od 210.000 eura (400.000 KM) za VB fond i akcionare tog fonda, objavili su mediji u RS.

Gazde HLT fonda su godinama povezane sa VB fondom u RS. HLT protekle četiri godine kontroliše biznismen Vladan Vujović, koji je prethodno raskinuo partnerstvo sa Denisom Mandićem. Upravo Mandićevi ljudi su 2011. i podnijeli krivičnu prijavu po kojoj je sada postupilo Specijalno tužilaštvo RS.

Bivši partneri, suvlasnici u firmi Provladeks, vode više međusobnih sudskih procesa u Crnoj Gori, a sada se borba za prevlast nastavlja i u RS. U saopštenju tužilaštva RS navodi se da su osumnjičeni na sjednicama Upravnog odbora u ime VB fonda donosili odluke o kupovini i potom kupili veći broj akcija HLT fonda, po znatno višoj cijeni od cijene po kojoj se prethodno trgovalo.

Naveli su i da je time nastupila šteta za VB fond i njegove akcionare u iznosu većem od 400.000 KM.

Joksimović je izjavio “Vijestima” da je “optužnica podignuta zbog pada cijena akcija HLT-a u periodu od 2010. do danas” i to na osnovu “prijave Ane Bućin smijenjene predsjednice Nadzornog odbora HLT-a koja je prodajom akcija HTP Primorja Denisu Mandiću, svom prijatelju, doprinijela da akcije fonda izgube na vrijednosti”.

"Što se tiče same optužnice, prema informacijama iz medija, riječ je o tome da je tužbeni zahtjev zasnovan na padu vrijednosti akcija HLT-a da je zbog tog nanijeta šteta VB fondu. Istina je da je skupština VB fonda 2011. sa 46 odsto prisutnih akcionara prihvatila ove transakcije. Prisustvo 46 odsto akcionara je enormno visok procenat, što dovoljno govori o neosnovanosti tužbe”, smatra Joksimović.

Crnogorsko tužilaštvo bez istrage za prodaju HTP Primorja

Joksimović je rekao da "za razliku od crnogorskog tužilaštva koje ni poslije pet godina nije pokrenulo istragu protiv Bućin, Denisa Mandića i ostalih umiješanih u prodaju akcija HTP Primorja, Tužilaštvo RS je i ovakvu neosnovanu prijavu procesuiralo”.

"Očekujemo da će ovo biti motiv i crnogorskim pravosudnim organima da pokrenu postupak protiv grupacije Denisa Mandića koji je između ostalog povezan i sa aferom CKB banke, te da će istina konačno izaći na vidjelo”, naglasio je Joksimović.

Bonus video: