Kvadrat stana u Porto Montenegru i do 8.000 eura

Cijena veza zavisi od veličine broda i kreće se od 250 do maksimum 500 eura na dan
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 09:37h

Najveća marina za mega i super jahte u Crnoj Gori – tivatski Porto Montenegro ovih je dana ispunjen između 95 i 97 odsto, što znači da su izdati gotovo svi od ukupno 250 vezova, koliko ih je ovog ljeta na raspolaganju za brodove dužine od 10 do 150 metara.

Prema riječima PR menadžera Port Montenegra Danila Kalezića, sa prošlogodišnjih 185, kapacitet marine za ovu sezonu je podignut na ukupno 250 vezova. Iako nije bilo izgradnje nove operativne obale, to je postignuto tako što je instalirano nekoliko plutajućih pontona u tzv. velikom mandraću uz molo III na kome je dobijeno nekoliko desetina novih vezova za manje jahte, umjesto 7-8 vezova za brodove srednje veličine. Isto tako, za privez manjih jahti osposobljen je i nekadašnji Arsenalov tzv. mali mandrać kojeg danas u Porto Montenegru nazivaju Venice Square.

"Pokazalo se da je i tokom zime u marini bilo dosta tih manjih brodova i da u tom segmentu tržišta postoji veliko interesovanje za naše usluge, pa smo za ovo ljeto pripremili nove vezove upravo za tu kategoriju brodova. Već u sljedećoj fazi razvoja marine u narednoj godini biće napravljeno još 120 novih vezova, pa će ukupni kapacitet tada iznositi 370 vezova", kazao je „Vijestima“ Kalezić dodajući da je i dnevna cijena veza ovih dana u Porto Montenegru, uprkos tome što je sezona u zenitu, „prilično popularna i prosječno iznosi 300 eura dnevno“.

Cijena veza zavisi od veličine broda i kreće se od 250 do maksimum 500 eura na dan, uz dodatne iznose koje valja platiti ako se vlasnik ili kapetan jahte odluče za korišćenje neke od brojnih dodatnih usluga tzv. concierge servisa Port Montenegra.

Kalezić je dodao da Porto Montegero koji se razvija kao takozvana home port marina, odnosno marina koja je ujedno i matična luka za većinu brodova svojih klijenata, veliku pažnju poklanja zahtjevima članova posade jahti koje ovdje provode najveći dio godine, pa je zato tivatska marina i u zimskim mjesecima popunjena između 90 i 92 odsto.

"Svakako da osluškujemo puls članova posade jahti jer su oni ovdje mnogo duže nego sami vlasnici tih brodova, pa se trudimo da zadovoljimo njihove potrebe za razonodom, snabdijevanjem, zabavom i svime ostalim što su dodatni sadržaji marine. Radimo na tome da dodatno pojačamo ponudu ugostiteljstva - da imamo još restoran ili dva ili još koji clubhouse kafić čiju ponudu vole članovi posade", kazao je Kalezić dodajući da treba imati u vidu činjenicu da je do sada završena izgradnja na samo 4 od ukupno 24 hektara površine koju će Porto Montenegro zahvatati kada bude potpuno izgrađen.

"Interesovanje za kupovinu stambenog prostora u Porto Montenegru koji se prodaje po prosječnoj cijeni od 7 do 8 hiljada eura za kvadrat, veoma je dobro tako da je recimo, trenutno ostalo neprodato samo još 13-14 posto kapaciteta „Tare“. Prodato je i 25 od ukupno 40 budućih stambenih jedinica koje će funkcionisati u sklopu budućeg hotela „Regent Porto Montenegro“, a tu je prosječna cijena kvadrata oko četiri hiljade eura", kazao je Kalezić podsjećajući da će novi hotel čija je gradnja započeta, biti otvoren na ljeto 2014, a imaće ukupno 80 apartmana od čega polovinu isključivo hotelskih za iznajmljivanje gostima, a ostatak će biti apartmani koji se nude na prodaju kupcima, da bi ih hotel iznajmljivao u vrijeme kada njihovi vlasnici ne borave u Tivtu.

Tara i Milena za bolju ponudu

Za ovo ljeto dvije glavne novine u tom nautičkom centru su dvije nove poslovno-rezidencijalne zgrade - „Milena“ kapaciteta devet i najveća do sada zgrada „Tara“ kapaciteta 45 stanova, koje su otvorene prije dvadesetak dana.

U njima je otvoreno i nekoliko hiljada kvadrata novog poslovnog prostora u kojem su mjesto našli brojni novi butici, prodavnice nautičke opreme, nakita i druge robe, agencije, prvi japanski restoran „Mitsu“, te concept-store, odnosno mini robna kuća „Supermarket“ i drugo.

Galerija

Bonus video: