Kvasik: Prekinite štrajk, željezarci u Srbiji primaju 250 eura

Kvasik je rekao da potezi Sindikata i “njihove čudne odluke nanose štetu i Željezarinim zaposlenima i kupcima”.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2011. 19:51h

Uprava Željezare je saopštila da radnici nastavljaju štrajk iako su zaposlenima ponudili više od 1,2 miliona eura ukoliko pristanu da se “sasječe i pretopi neupotrebljiva i stara oprema koja nije korišćena preko 10 godina, a koja je idealna za proizvodnju za porudžbe kupaca”.

"Prema drugoj ponudi, zaposlenima je ponuđena isplata 50 odsto zarade 4. marta i 50 odsto do 11. marta, u slučaju da su tokom štrajka započetog 1. marta nastavi sa isporukama kupcima. Uprava Željezare je veoma zabrinuta zbog trenutnih poteza i nedostatka volje Sindikata da pristane na bilo kakav konstruktivan predlog. Tokom protekle dve ili tri nedelje sam dostavio ove dve ponude Sindikatu i oba predloga su odbijena", navodi se u saopštenju izvršnog direktora Leslava Kvasika.

On je rekao da potezi Sindikata i “njihove čudne odluke nanose štetu i Željezarinim zaposlenima i kupcima”.

"Zabrinut sam – niti su plate isplaćene zaposlenima, niti su zadovoljene potrebe kupaca. Željezara more da proizvede ono što su kupci poručili i da im isporuči robu kako bi stvorila sredstva za isplatu zarada. Ukoliko Sindikat ometa i sprečava isporuke, jednostavno neće biti novca za zarade. Podjednako je važno to što Željezara aktivno traži dodatna sredstva od stranih investitora, te će taj process biti uzdrman zbog trenutnih okolnosti. Možda bi Sindikat trebalo da čuje šta je potpredsednik Vlade Vujica Lazović govorio o omogućivanju stranim investitorima da ulažu u Crnu Goru", kazao je Kvasik.

Željezara prema njegovim riječima ne može nastaviti da radi sa 1.400 zaposlenih zbog globalne konkurencije na tržištu čelika.

"Prosečna mjesečna neto zarada u Željezari je 440, dok isti prosjek u metalskoj industriji u Srbiji iznosti manje od 250. U Srbiji je otpušteno više od 10.000 zaposlenih u metalskoj industrji tokom prethodne dve godine, dok je nivo zaposlenja u Željezari isti kao i prije nastupa globalne finansijske krize", kazao je Kvasik.

On je kazao da je Željezara svojim zaposlenima ponudila izdašan socijalni program u januaru, “daleko izdašniji od socijalnih programa ponuđenih zaposlenima u industriji čelika u Srbiji, Rumuniji ili u bilo kojim drugim zemljama regiona”, ali je “predsednik Sindikata taj program odbio i nazvao ga prevarom”.

"Mislim da Sindikat zaista treba da se zapita šta je to što zapravo želi da postigne za zaposlene Željezare. Zahtevi moraju biti realni i praktični. Dok god su zahtevi Sindikati nerealni, ne vidim rješenje za trenutnu situaciju", kazao je Kvasik.

Bonus video: