Lagali nas "visoki državni zvaničnici"

Iz NCH tvrde da su dobijali lažne informacije od nadležnih iz Crne Gore vezano za ograničenja izgradnje u Kumboru
51 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 19:28h

Konzorcijum pet kompanija, iza kojih stoji američki fond NCH, podnio je tužbu Upravnom sudu protiv odluke Vladinog Savjeta za privatizaciju zbog odluke da izgradnju hotelsko-stambenog kompleksa dodijeli državnoj naftnoj kompaniji Azerbejdžana (SOCAR).

Sa SOCAR-om se pregovara o dugoročnom zakupu zemljišta nekadašnje vojne kasarne u Kumboru.

Savjet je odbio žalbu NCH da je tender nezakonito sproveden.

U tužbi NCH-a, do koje su "Vijesti" došle, navodi se da su pojedini članovi Tenderske komisije za valorizaciju bivše vojne imovine i "pojedini visoki državni zvaničnici" NCH-u dali lažne informacije vezano za ograničenja izgradnje u Kumboru, što je direktno uticalo na sistem ocjenjivanja, budući da se odnose na obim investicije. U komisiji su i članovi iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

NCH je ranije tražio da Tenderska komisija ponovo vrednuje ponude jer smatra da taj posao nije urađen u skladu sa zakonom, ali je taj zahtjev odbijen

"Prilikom otvaranja ponuda, NCH je prikazao projekat izgradnje od 105.000 kvadratnih metara, a SOCAR 145.000 kvadratnih metara. NCH se veoma razočarao kada je vidio niži broj poena za investicioni program koji je omogućio SOCAR-u da izgradi veću ukupnu bruto građevinsku površinu i prekomjerno veću stambenu površinu (koja se krije iza termina kondominijum/hotel), kada je NCH kontinuirano dobijao pisane informacije i pred inženjerima, advokatima i diplomatama da lokacija mora da ima malu bruto građevinsku površinu i veoma malu stambenu površinu", navode u tužbi.

Favorizovanje Azerbejdžanaca

NCH dodaje i da ih je izjava da će gotovinsko ulaganje biti jedini faktor koji će biti vrednovan za socijalni program u velikoj mjeri navela na pogrešan zaključak, jer je razlika u ocjenjivanju između 2,5 miliona eura i nula (SOCAR) zanemarljiva.

"Smjernice po kojima je trebalo da naš preliminarni dizajn izradimo na osnovu objavljenog nacrta za sektor br. 5 takođe su se pokazale netačnim, što je evidentno u potpunoj transformaciji u preliminarnom dizajnu SOCAR-a", dodaje se u tužbi.

NCH je ranije tražio da Tenderska komisija ponovo vrednuje ponude jer smatra da taj posao nije urađen u skladu sa zakonom, ali je taj zahtjev odbijen.

SOCAR nudi da investira 57,6 miliona za tri godine i ukupno 258 miliona, a NCH 36,5 miliona u trogodišnjem periodu, najavljujući ukupno preko 200 miliona

NCH tvrdi da je ponuda azerbejdžanske kompanije “bila nezakonita” jer iz SOCAR-ove dokumentacije "nije bilo jasno da li je kompanija koja je otkupila tendersku dokumentaciju, Triangle, bila ponuđač, kurir, ili budući menadžer projekta".

"Nije pošteno da jedan učesnik (NCH Capital) pripremi sve u skladu sa instrukcijama za ponuđače, što dovodi do toga da je imao veće troškove i uloženi napor, dok se neki drugi učesnik (SOCAR) ne pridržava tih pravila. Pravila tendera su bila nepovoljna za finansijskog investitora kao što je NCH Capital. Međutim, NCH je uložio dodatno vrijeme i novac da bi se pridržavao tih pravila, premda pridržavanje istih nije relevantno za kvalitet ponude na tenderu Kumbor. S druge strane, u slučaju druge ponude, nikad nije bilo jasno da li je kompanija koja je otkupila dokumentaciju (Triangle) bila ponuđač, kurir, ili budući menadžer projekta. NCH je primio nedosljedne odgovore od Tenderske komisije i do danas nije jasno koja je pozicija Trianglea", ističu u tužbi.

Nemaju iskustva sa nekretninama

U američkom fondu kažu da i oni i konkurent "imaju više nego dovoljnu likvidnost da podržavaju investicione programe", ali napominju da se u izvještaju o rezultatima tendera ne navodi kako je finansijski investitor nešto veoma različito od kompanije za vađenje i preradu nafte.

Članovi Savjeta podržali odluku Tenderske komisije o pobjedniku

"Izvještaj na nepošten način pokušava da minimalizuje finansijsku sposobnost NCH da izvršava investicione obaveze uprkos tome što ima 20 godina direktnog iskustva sa nekretninama i regionalno je usmjeren na zemlje Zapadnog Balkana, i sa preko 200 miliona eura likvidnih sredstava, što je više nego dovoljno da se izvrši obaveza od 40 miliona eura. Uprkos jednakim finansijskim mogućnostima i visokoj stručnosti kompanije NCH, i nedostatku bilo kakve stručnosti ili kvalifikacija kompanije SOCAR, ponuda azerbejdžanske kompanije dobila je znatno višu ocjenu za kvalifikaciju", ističu iz NCH.

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja nijesu htjeli da odgovaraju na optužbe drugorangiranog ponuđača, dok se ne upoznaju sa tužbom, na koju će odgovarati crnogorskom Upravnom sudu.

SOCAR nudi da investira 57,6 miliona za tri godine i ukupno 258 miliona, a NCH 36,5 miliona u trogodišnjem periodu, najavljujući ukupno preko 200 miliona. NCH je ponudio duplo više za zakup zemljišta, a azerbejdžanska kompanija euro po kvadratnom metru.

Vještačka ostrva u osjetljivom dijelu

Iz NCH-a ocjenjuju da su i za program zaštite životne sredine SOCAR-u dati neosnovani poeni, jer se ne zna ko im je radio takve procjene i analize

"Nakon pregleda paketa njihove ponude, primjećujemo da u njemu nije prikazan pravi biznis plan, po strukturi ili sadržaju. Postoji samo obećanje da će se uložiti određen novčani iznos. Dok je taj iznos veći od iznosa kompanije NCH, on ne pokazuje kako će se ta investicija ostvariti i mjeriti", navode u tužbi.

NCH je, ističu iz fonda, angažovao profesionalne kompanije da pripreme biznis plan, “iako ima dugo i uspješno stručno iskustvo sa nekretninama”. Oni zamjeraju i što je komisija uvažila pojedine planove SOCAR-a, za koje nijesu urađene procjene zakonitosti, ostvarivosti i ekonomičnosti.

NCH je ponudio socijalni program za podršku lokalnoj zajednici u Herceg Novom nakon što je angažovao nekoliko specijalizovanih firmi i pojedinaca u Crnoj Gori

Iz NCH-a ocjenjuju da su i za program zaštite životne sredine SOCAR-u dati neosnovani poeni, jer se ne zna ko im je radio takve procjene i analize.

Kako samo poen više

NCH je ponudio socijalni program za podršku lokalnoj zajednici u Herceg Novom nakon što je angažovao nekoliko specijalizovanih firmi i pojedinaca u Crnoj Gori, i nakon sastanaka sa liderima lokalne zajednice, piše u tužbi.

"U skladu sa smjernicama iz Ministarstva za turizam, koje je navelo da će biti uzeti u obzir samo doprinos u novcu, NCH je ponudio 2,5 miliona eura za socijalni program. To je 25 odsto godišnjeg budžeta hercegnovske opštine. SOCAR je imao samo dva kratka pasusa u kojima je navedeno da će podrška zajednici biti ograničena na zapošljavanje do 2.000 ljudi u hotelu (što je isti broj zaposlenih koji je prikazao NCH). Nije jasno kako je NCH dobio samo poen više prilikom ocjenjivanja, kada je ponuda NCH-a sadržala gotovinski doprinos i isti broj zaposlenih", navode iz NCH.

Galerija

Bonus video: