Laketić: Ima problema, ali će kabl biti u roku

CGES ima problema sa likvidnošću, ali će, tvrdi Laketić, podvodni kabl postaviti do kraja 2018.
2 komentar(a)
Dragan Laketić, Foto: Boris Pejović
Dragan Laketić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.01.2017. 08:12h

U Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) zadovoljni su realizacijom projekta elektroenergetskog podmorskog povezivanja Crne Gore i Italije, posebno imajući u vidu kompleksnost i obim investicije i specifičnost partnerstva jednog od najvećih operatora prenosnog sistema u Evropi - Terne i jednog od najmanjih - CGES-a, rekao je u inтtervjuu za „Vijesti“ , predsjednik borda direktora crnogorske kompanije Dragan Laketić.

On je priznao da CGES u posljednje vrijeme ima problema sa likvidnošću, ali je istakao da će kapitalna investicija izgradnje podvodnog kabla biti završena do kraja 2018. godine.

Na kakve probleme nailazite kada je u pitanju izgradnja podvodnog elektrokabla i hoće li ova kapitalna investicija biti završena do kraja 2018. godine?

„Susrijećemo se sa ozbiljnim izazovima, pogotovu vezano za izgradnju dalekovoda, koji su u jednom dijelu i očekivani, jer je svuda u Evropi gradnja dalekovoda dugotrajan i mukotrpan posao. Glavni problemi su vezani za veliki broj lokacija, na najčešće nepristupačnom terenu, na kojima se gradi i do kojih treba obezbijediti pristup, stanje katastra u pojedinim katastarskim opštinama, rješavanje velikog broja imovinsko pravnih odnosa, rješavanje brojnih konflikata trase dalekovoda sa okruženjem u okviru koridora koji je definisan prostornim planom...Iako su glavni izvođači radova renomirane evropske kompanije, neusklađenost domaćih i evropskih tehničkih propisa, kao i neke druge specifičnosti malog tržišta kakvo je naše, uzrokovali su određene poteškoće koje su uticale na željenu dinamiku radova. Uprkos tome, odgovor na Vaše pitanje da li će ova kapitalna investicija biti završena do kraja 2018. godine je potvrdan“.

Da li eventualni izlazak A2A iz Elektroprivrede može uticati na partnerske odnose u CGES-u sa italijanskom kompanijom Terna?

„Elektroprivreda, a samim tim i kompanija A2A kao jedan od vlasnika EPCG su važni partneri CGES-a sa kojima nastojimo da razvijamo dobre poslovne odnose. Ipak, prema mom mišljenju, eventualna promjena vlasničke strukture u EPCG ne bi trebalo da ima negativne implikacije na partnerske odnose CGES-a i Terne“.

Kada će biti povučen kredit za koji je država još polovinom prošle godine dala garancije?

„Pretpostavljam da mislite na kredit za izgradnju elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica za koji je Zakonom o budžetu predviđena državna garancija. Plan je da tokom ove godine sklopimo ugovor o kreditu, a dinamika povlačenja kreditnih sredstava će biti usklađena sa dinamikom realizacije projekta“.

Da li zbog dospjelih obaveza CGES ima problema sa izmirivanjem kratkoročnih obaveza?

„Kao što je zainteresovanoj javnosti poznato, CGES u zadnje vrijeme ima problema sa likvidnošću koji su, prije svega, posljedica visokog nivoa potraživanja koje CGES ima već duži period. S obzirom na visok nivo investicionih aktivnosti i obaveza koje su po tom osnovu nastale neophodno je održati finansijsku stabilnost kompanije, a to će biti vrlo teško bez brzog rješavanja pitanja naših potraživanja“.

Nadaju se da će problem sa EPCG riješiti

Da li će CGES u 2017. konačno naplatiti zaostalo potraživanje od EPCG u iznosu od 12 miliona, ili će opet pristupiti nekim novim razgovorima van suda?

„Iskreno se nadam da ćemo u ovoj godini konačno riješiti to pitanje bilo kroz sudske postupke, bilo dogovorom. Institucionalna podrška i potpora svih zainteresovanih strana su neophodan preduslov za uspjeh, pogotovu imajući na umu kompleksnost i specifičnost problema koji rješavamo, uvažavajući obavezu stvaranja uslova za obavljanje djelatnosti od javnog interesa, a na korist i na zadovoljstvo naših korisnika, kao i akcionara i vlasnika energetskih subjekata“.

Bonus video: