Lakićević: Dug po osnovu koncesionih naknada 19,5 miliona eura

Lakićević je objasnio da se od ukupnog duga na aktivne korisnike odnosi 16,45 miliona eura i da kamate čine 3,6 miliona
163 pregleda 0 komentar(a)
Milan Lakićević, Foto: Luka Zeković
Milan Lakićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.06.2015. 16:40h

Direktor Poreske uprave Milan Lakićević na skupštinskom odboru za ekonomiju, finasije i budžet saopštio je danas podatak da su ukupna dugovanja države po osnovu koncesionih naknada 19,5 miliona eura i da je to dug 720 koncesionara. Očekuje da se veći dio naplati.

Odbor je održao kontrolno saslušanje o sprovođenju koncesione politike gdje su na pitanja poslanika odgovarali ministri finasia i poljoprivree Radoje Žugić i Petar Ivanović, kao i predsjednik Komisije za koncesije Ivan Bošković, direktori Poreske i Uprave za inspekcijske poslove, šume i vode, Milan Lakićević , Božidar Vuksanović Radoš Šućur i Zoran Janković. Minisatra ekonomije Vladamir Kavarić nije se pojavio zbog službenog puta.

Lakićević je objasnio da se od ukupnog duga na aktivne korisnike odnosi 16,45 miliona eura i da kamate čine 3,6 miliona.

“Od 16,45 miliona firme u stečaju duguju 8,7 miliona. Ostatak do 19,5 miliona čine dugovanja firmi koje su prestale sa radom, a koja iznose oko 2,6 miliona” kazao je Lakićević.

Lakićević je u odgovoru na pitanje Zorana Jelića (DPS) kazao da su 2013. godine naplatili 23,8 miliona po osnovu naknada za koncesije što je 27,2 miliona više nego godinu ranije , a 2014. godine 24,4 miliona što je 2,5 odsto više nego u uporednom godišnjem periodu.

Aleksandar Damjanović (SNP) ukazao je da se ne poklapaju podaci o naplati koncesija za poslednje tri godine koje je saopštia PU, komisija za koncesije i DRI, te da neko obmanjuje Skupštinu

“Podatak PU o naplati za 2012. godinu je 18,7 miliona, a Komisije i DRI 12,7, za 2013. PU saopštava 23,8 miliona, a Komisija i DRI 13,2 miliona. Za 20154. godinu podatak PU je 24 miliona, a u završnom računu budžeta je 13 miliona. Usaglasite se ko nam je dao netačne podatke” kazao je Damjanović.

On je tražio od Lakićevića da PU objavlje imena najvećih koncesionih dužnika što je Lakićeviću prihvatljivo.

Strahinja Bulajić (DF) smatra da je nemoguće voditi poslove u oblasti koncesija bez Registra ugovora o koncesijama, jer je tobazni dokument.

On je Ivanovića, pitao kolika je šteta napravljena državi, s obzirom da je DRI ustanovila da u periodu od 2007. do 2012. godine Uprava za šume nije posjedovala dokumentaciju po raspisanim konkursima za davanje šuma na korišćenje.

Ivanović je odgovorio da on u tom periodu nije bio ministar i da više podataka o tome može da saopšti Šućur.

Direktor Uprave za šume Radoš Šućur tvrdi da su dugovanja najviše do 600 hiljada, te da “ milionske izjave nemaju veze”.Pozvao je poslanike i tužilaštvbo da dođu u upravu i sve provjere. To što je DRI konstatovala da se zakon o koncesijama selektivno primjenjuje bilo je sporno Goranu Tuponji (Pozitivna) koji smatra da bi time i tužilaštvo trebalo da se bavi.

Bonus video: