Lazović: Ako A2A odluči da proda svoj udio u EPCG, država će ga kupiti za 250 miliona eura

"Radićemo izgradnju drugog bloka TE i A2A se obavezao da nas podrži u tom projektu za koji će korporativni garant biti EPCG. Novim ugovorom obje strane bi se odrekle arbitraže, osim u onom dijelu koji je predmet rada tužilaštva i drugih sudskih procesa koji su pokrenuti", objasnio je Lazović
0 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.07.2016. 14:27h

Ako italijanska kompanija A2A odluči da proda svoj udio u EPCG u skladu sa "put opcijom" koja je definisana ugovorom, država će ga otkupiti po cijeni od 250 miliona eura, koje bi platila u sedam jednakih godišnjih rata od po 35 miliona eura.

To je saopštio danas potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović nakon sjednice na kojoj je usvojen novi predlog ugovora o partnerstvu sa A2A.

Lazović je objasnio da bi u slučaju raskida ugovora država zadržala menadžment u energetskoj kompaniji, te da je državno vlasništvo u EPCG neupitno.

"Radićemo izgradnju drugog bloka TE i A2A se obavezao da nas podrži u tom projektu za koji će korporativni garant biti EPCG. Novim ugovorom obje strane bi se odrekle arbitraže, osim u onom dijelu koji je predmet rada tužilaštva i drugih sudskih procesa koji su pokrenuti", objasnio je Lazović.

On je rekao da je Vlada vodila mudru politiku i sačuvala većinsko vlasništvo u EPCG, te da je namjera da se i dalje razvija dobra saradnja.

"Na njima je da odluče šta su njihovi ekonomski interesi" istakao je Lazović.

Potpredsjendik Vlade je kazao da je EPCG danas u mnogo boljem položaju nego što je bila 2009. godine prije dolaska A2A.

"Gubici na mreži smanjeni su sa 22 na 15 odsto, profit je 2009. godine bio četiri miliona, a prošle 15 miliona eura. Ove godine očekujemo 20 miliona eura profita. Zaposlenima su u povećane plate za oko 10 odsto, stepen naplate sa 91,5 odsto je povećan na 103 odsto, a EPCG na računima ima oko 220 miliona kod nekoliko poslovnih banaka", kazao je Lazović.

On je rekao da su finalizovani pregovori sa češkom kompanijom "Škoda praha" koja treba da radi drugi blok TE. Dodao je da se nijesu usaglasili u vezi cijene gradnje, ali da će se brzo naći rešenje.

"Česi nude 325 miliona, a Vlada 321 milion. Pregovori su u završnici pa ne bih licitrao sa konačnim predlogom. Bitno je reći da je naš pregovarački tim uspio da spusti cijenu za nekoliko desetina miliona eura u odnosu na početnu koja je ponuđena", kazao je Lazović.

On je dodao da su tri studije EPCG ( o cijeni elektirčne energije u periodu fukcionisanja drugog bloka, rezervi uglja i ekonomskoj održivosti projekta) pokazale da je izgradnja isplativa.

Lazović je kazao da su opozicioni ministri izdvojili mišljenje i da su tražili dodatna objašnjenja, te da su njihova očekivanja da će se tokom parlamentarne rasprave postići jedinstven stav o ovom projektu.

O predlozima ugovora sa A2A i Škoda prahom treba da se izjasni parlament.

Bonus video: