Lazović: Budućnost KAP-a biće najveći izazov za novu Vladu

On je istakao i da se ponuda Kineza za drugi blok Termoelektrane Pljevlja mora riješavati oprezno i kroz zakonsku proceduru
3 komentar(a)
Vujuca Lazović, Foto: Boris Pejović
Vujuca Lazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2012. 13:24h

Održavanje proizvodnje i budućnost Kombinata aluminijuma Podgorica, biće najveći izazovi nove Vlade, kazao jer potpresjednik Vlade, Vujica Lazović. On je, nakon okruglog stola u Privrednoj komori koji je bio posvećen ženskom preduzetništvu, istakao da je glavni zadatak Vlade da održi proizvodnju u kakvom takvom obimu.

„Narednih dana očekujemo izvjesniju situaciju kada su u pitanju pristupi dva potencijalna investitora, a trenutno nemam niššta novo reći o KAP-u“, rekao je Lazović.

On je istakao i da se ponuda Kineza za drugi blok Termoelektrane Pljevlja mora riješavati oprezno i kroz zakonsku proceduru. Lazović je objasnio da bi ta ponuda, u ovim uslovima, bila bitna za rast bruto domaćeg proizvoda i ukupnu makroekonomsku stabilnost.

„To je značajan energetski potencijal i neššto ššto će u ukupnom energetskom bilansu Crne Gore doprinijeti ne samo u smislu stabilizacije nego i stvaranja uslova da imamo viššak električne energije“, poručio je Lazović i dodao da „ne bi bilo u redu da ova Vlada na izmaku mandata donosi tako kapitalne odluke“.

Prema njegovim riječima, postoji pritisak iz Evropske unije, koja je definisala decembar 2015. kao kranji rok za digitalizaciju. On je istakao da će se iz Vlade truditi da riješe taj problem u predviđenom roku

Lazović je objasnio da, s obzirom da su se u cijelom svijetu desile promjene i to ne samo u pogledu korišćenja obnovljivih izvora energije, Ministarstvo ekonomije ovih dana priprema reviziju strategije do 2030. godine o energetskim potencijalima.

„Hoćemo da je apdejtujemo kako bi maksimalno iskoristili energetske potencijale i kako ne bi ugrozili žživotnu sredinu“, kazao je on.

Lazović se osvrnuo i na problem digitalizacije, govoreći da se trenutno čekaju rezultati ekspertize delegacije Evropske komisije.

„Činjenica je da posljednji fabrički test nije zadovoljio, zbog čega je ekipa iz Radio-difuznog centra proslijedila izvještaj delegaciji EK. Dok čekamo njihov odgovor, razmiššljamo i o alternativnim rješenjima“, istakao je Lazović.

Prema njegovim riječima, postoji pritisak iz Evropske unije, koja je definisala decembar 2015. kao kranji rok za digitalizaciju. On je istakao da će se iz Vlade truditi da riješe taj problem u predviđenom roku.

Bonus video: