Lazović neće priču o državnoj kasi

To je za “Vijesti” kazao ministar finansija Raško Konjević u odgovoru na pitanje da li Ministarstvo ima informaciju zašto se odugovlači sa daljom procedurom vezanom za predlog rebalansa budžeta koji je još u julu poslat Lazoviću ali ga on nije proslijedio Komisiji za ekonomsku politiku i Vladi
65 pregleda 6 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2016. 18:48h

Ministarstvo finansija sa velikim naporom servisira obaveze koje su definisane budžetom, a to što se predlog rebalansa od jula nalazi u fiokama potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku Vujice Lazovića pokazuje da se ne želi otvoriti priča o stanju u javnim finansijama pred izbore.

To je za “Vijesti” kazao ministar finansija Raško Konjević u odgovoru na pitanje da li Ministarstvo ima informaciju zašto se odugovlači sa daljom procedurom vezanom za predlog rebalansa budžeta koji je još u julu poslat Lazoviću ali ga on nije proslijedio Komisiji za ekonomsku politiku i Vladi.

“Ministarstvo finansija je nakon sagledavanja stanja u budžetu za 2016. godinu i obaveza zbog implementacije Zakona o zaradama i Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predložilo rebalans budžeta krajem jula. To da bi se nadomjestilo više od 50 miliona eura novca za nesmetanu isplatu zarada i naknada majkama sa troje djece do kraja godine. Uz to, predvidjeli smo i korekcije u dijelu plaćanja rata za kredite za pojedine privredne subjekte koji nijesu u mogućnosti da ih plate kako se ne bi aktivirale garancije. Te firme su dominantno iz resora saobraćaja”, rekao je Konjević.

Dodaje da, nažalost rebalans i dalje stoji u fioci potpredsjednika Vlade, te da je očigledno da se ne želi otvarati priča o stanju javnih finansija prije izbora posebno u svjetlu činjenice da se država u narednih pet godina mora zadužiti skoro dvije milijarde eura kako bi vraćala prethodno uzete kredite.

Na pitanje ako se rebalans ne usvoji u određenom vremenskom roku može li se desiti da državnoj kasi bude falilo novca za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, Konjević je rekao da Ministarstvo sa velikim naporom redovno servisira obaveze.

“Obezbijedili smo 60 miliona eura depozita racionalnim trošenjem novca i prihodom od digitalne dividende. Zabrinjava upozorenje direktora Fonda PIO da nedostaje do kraja godine 30 miliona koje se moraju nadomjestiti. To smo mogli uraditi rebalansom. Tu su i problemi u funkcionisanju zdravstvenog sistema kojem u ovoj godini nedostaje 40 miliona eura po ocjenama Upravnog odbora Fonda zdravstva”, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija će uraditi sve da uredno servisira obaveze prema građanima.

Bonus video: