Ležaljka skuplja od kreveta

Turisti koji dođu u Budvu, platiće za neke plaže iznajmljivanje ležaljke i suncobrana više nego što će ih koštati ležaj, koji je u privatnom smještaju od osam do 15 eura
921 pregleda 42 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 08:21h

Ideja da se crnogorska kupališta oslobode mobilijara, te da plastificiranje obale, po kome je najljepši primorski resousr svih prethodnih godina prepoznat, ni ovoga ljeta neće zaživjeti. I dalje, plaže su bukvalno zatrpane mobilijarom, iako je Pravilnikom o uređenim i izgrađenim kupalištima jasno precizirano da svaki zakupac, izuzev hotelijera, mora osloboditi polovinu kupališta od ležaljki i suncobrana.

Kako je "Vijestima" saopšteno u Morskom dobru ukupno je na crnogorskoj obali 302 kupališta, od kojih su 217 uređenih i izgrađenih, u okviru kojih je 32 hotelska kupališta, dok je 85 prirodnih plaža, na kojima nema mobilijara.

Sve u svemu, i ove godine na sceni je apsurdna situcija, da su cijene iznajmljivanja plaćnog mobilijara bukvalno veće od iznajmljivanja ležaja u privatnom smještaju.

Naime, turisti koji dođu u Budvu, platiće za neke plaže iznajmljivanje ležaljke i suncobrana više nego što će ih koštati ležaj, koji je u privatnom smještaju od osam do 15 eura, u zavisnosti od dijela Budve ili drugih mjesta duž budvanske rivijere.

Iako suprotno važećim zakonskim propisima i ovog ljeta u Ulcinju ulaz se naplaćuje na ulaznoj kapiji nudističkog naselja na Adi i na poznatoj Ženskoj plaži

"Vijesti" su se uvjerile da je cijena para ležaljki i suncobrana, najprihvatljivija, na najpopularnijem bečićkom kuplištu „Stefan braun“, koja je pet eura za dan. Ta cijena je ujendo i najniža u odnosu na sva ostala kupališta.

Cijene plaćenog mobilijara na Slovenskoj plaži u zavisnosti od kupališta su od osam do 12 eura. Na najpopularnijoj budvanskoj plaži Mogrenu, iznajmljivanje para ležaljki i suncobran košta 15 eura, koliko staje i zakup plažnog mobilijara na hotelskoj plaži bečićkog "The Queen of Montenegro".

Činjenica je da su hotelska kupališta relaksirana odredbe da polovinu prostora moraju osloboditi od mobilijara, te ulaz na ove plaže, ujedno je uslovljena i obaveznim korišćenjem mobilijara.

Duplo veće cijene u odnosu na "Kraljicu" su na hotelskoj plaži u Pržnu, ispod elitnog hotela "Maestral", gdje iznajmljivanje suncobrana i ležaljki košta 30 eura. Turista koji bude namjeravao da se okupa nedaleko od Masetrala, na Kraljevoj plaži, koja je takođe hotelska, ispod vile"Miločer", to će ga koštati 75 eura, koliko staje iznajmljivanje mobilijara.

Na hotelskoj, zapadnoj plaži, grad hotela Sveti Stefan, cijene su "skromnije" nego u Miločeru, pa tako iznajmljivanje mobilijara košta 50 eura, koliko košta bogata večera za dvoje u nekom od popularnih budvanskih restorana.

Najljepša crnogorska plaža Kraljičina, nažalost, i ove godine je zatvorena za sve smrtnike, pa će u čarima azurnog mora ove ljepotice moći da uživaju samo gosti vile "Miločer" i Svetog Stefana, kao i privilegovani pojedinci.

Cijene mobilijara na plažama barske rivijere su od dva eura za ležaljku, odnosno pet eura za suncobran i dvije ležaljke. Na plažama Utjehe u Sutomoru i Čanja, za suncobran i dvije ležaljke treba platiti od šest eura do osam eura.

Na plaži plažnog bara Odisej-plaža Sirena, iznajmljivanje ležaljke košta eura, toliko treba platiti i za suncobran. Zakupac plaže Radoš Đikanović kaže da je sve uradio u eko fazonu po projektu Morskog dobra, da je to koštalo, ali gostiju još uvijek nema.

Iznajmljivanje jedne ležaljke uz bazen kod "Purobeacha" košta 30 eura, ležaljke-kreveta 60 eura dnevno

Cijene plažnog mobilijara na hercegnovskoj rivijeri su raznolike. Najskuplji je na plaži Club hotela Riviera u Njivicama. Cjelodnevno iznajmljivanje ležaljke košta 6, a suncobrana 4 eura.

Na ostalim plažama za ležaljku na plaži treba izdvojiti od 2,5 do 5 eura, dok je iznajmljivanje suncobrana od 1,5 do 3 eura. Neke od plaža na hercegnovskoj rivijeri u Meljinama, Baošićima i Đenovićima su, suprotno preporukama, skoro sto postotno "prekrivene" ležaljkama, pa je nemoguće sjesti na plažu, a kamoli prostrijeti peškir.

Neke manje popunjene plaže još uvijek ne naplaćuju korišćenje ležaljki, ali je zato na drugim "režim" njihovog korišćenja rigorozan. Tako se žalila jedna majka djeteta od godinu da joj na jednoj plaži na Toploj nijesu dozvolili da pomjeri plažni stočić da bi na njegovo mjesto stavila kolica sa djetetom, kako bi ispod suncobrana bilo zaštićeno od sunca.

Iako ulaz na plažu ne smije da se naplaćuje – umjesto toga na pojedinim je uvedena obavezna konzumacija od 5 eura, koja važi cijeli dan. Uz to, naravno, naplaćuje se i plažni mobilijar.

Na nekim plažama, kao onoj hotela Riviera, kupači mogu donijeti i raširiti svoj suncobran, a na drugim je to “strogo zabranjeno”. Za očekivati je da će plažni mobilijar u špicu sezone biti još skuplji.

Skupo na Almari i Purobeach kupalištu

Turistima i domaćoj populaciji na Tivatskoj rivijeri ovog je ljeta na raspolaganju petnaestak uređenih i prirodnih kupališta na kojima se izdaje i plažni mobilijar. Među najjeftinijima su plaže hotela "Kamelija" u Donjoj Lastvi i hotela "Mimoza" u centru grada, gdje iznajmljivanje dviju ležaljki i suncobrana košta pet eura.

Na plaži hotela „Palma“ iznajmljivanje dviju ležaljki i suncobrana košta šet eura, koliko i na plaži Kalardovo, odnosno kupalištu "Solila" na Obali Đuraševića. Cijene mobilijara na najpopularnijem kupalištu na Tivatskoj rivijeri – plaži Plavi horizont u uvali Pržna iznose osam eura dnevno za komplet od dvije ležaljke i suncobran, iznajmljivanje malog suncobrana košta 2 eura.

Na Plavim horizontima parking za automobile košta tri eura. Među najskupljima je jedno od najekskluzivnijih kupališta na Tivatskoj rivijeri, ali i Crnogorskom primorju uopšte – plaža "Almara Beach" u uvali Oblatna.

Do kraja juna dvije ležaljke i suncobran treba platiti 10 eura dnevno, dok iznajmljivanje posebnih baldahina po kojima je "Alamara" poznata košta 25 eura. Od 1. jula do kraja avgusta su nove cijene predviđene za špic sezone pa će iznajmljivanje mobilijara na "Almari" tada biti duplo skuplje.

Za one sa najdubljim džepom namijenjen je 65-metarski otvoreni bazen "Lido Mar" u tivatskoj marini "Porto Montenegro" koji će ovog ljeta poslovati u sklopu lanca ekskluzivnih kupališta "Purobeach" iz Španije.

Iznajmljivanje jedne ležaljke uz bazen kod "Purobeacha" košta 30 eura, ležaljke-kreveta 60 eura dnevno, a iznajmljivanje posebne kabane, kakvih je na raspolaganju samo četiri, treba platiti čak 500 eura dnevno. Uz klasične i ležaljke-krevet, dobija se poseban "paket dobrodošlice" sa svježim voćem, vodom i sokovima, dok iznajmljivanje kabane podrazumijeva i značajno veći uključeni paket konzumacije u plažnom restoranu.

Naplaćuju ulaz na Adu Bojanu

Iako suprotno važećim zakonskim propisima i ovog ljeta u Ulcinju ulaz se naplaćuje na ulaznoj kapiji nudističkog naselja na Adi i na poznatoj Ženskoj plaži u blizini hotela "Albatros".

Vlasnici i zakupci takav potez pravdaju posebnošću naselja i popularnog ženskog kupališta na kome postoje izvori sumporne vode koja ljekovito djeluje na sterilitet. Cijena ulaza u nudističko naselje ista je kao i prošle godine- pet eura za vozilo a euro po osobi. Na svim ostalim kupalištima duž Ulcinjske rivijere, ulaz je slobodan, a cijene plažnog mobilijara vrlo popularne.

Tako na zvanično najljepšoj crnogorskoj plaži, Safariju, dvije ležaljke i suncobran možete iznajmiti za pet eura dnevno, dok je parking u hladovini ispod stoljetnih borova besplatan. Ista cijena je i na ostalim kupalištima na Velikoj plaži, dok isti mobilijar na Maloj plaži košta euro više na dan.

Na istoj plaži, za euro možete iznajmiti ležaljku, a suncobran za tri eura. Na najpopularnijem sastajalištu mladih, čuvenoj Ibici u Borovoj šumi, dvije ležaljke i suncobran koštaju pet eura.

Galerija

Bonus video: