"Liberty" oslobođen optužbi za šverc cigareta

Liberty sada tuži Grčku tražeći naknadu štete koja bi mogla iznositi i 40 miliona eura nakon dvogodišnjeg suđenja
61 pregleda 1 komentar(a)
cigarete, Kleopatra, Foto: Luka Zeković
cigarete, Kleopatra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.09.2017. 19:35h

Slučaj zapljene cigareta “Cleopatra” u Grčkoj okončan je u februaru ove godine oslobađajućom presudom za šverc kapetanu i mornarima broda, koji je prevozio cigarete iz Bara za luku Tobruk u Libiji, zbog čega se kompanija Liberty FZE ne može dovoditi u vezu sa švercovanjem cigareta, smatraju u ovoj kompaniji koja je zvanični prevod oslobađajuće presude dostavila juče “Vijestima”.

“Vijesti” su u ponedjeljak objavile da je firma Liberty FZE iz Bara, čiji je osnivač Liberty FZE iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dobila od Agencije za duvan Crne Gore licencu za izvoz duvanskih proizvoda i pomenule slučaj u Grčkoj.

Vlasnik cigareta, proizvedenih u Duvanskom kombinatu u Podgorici i zaplinjenih u Grčkoj, bila je kompanija Liberty FZE iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ona je sada pokrenula sudski postupak protiv države Grčke zbog nadoknade štete koja bi mogla iznositi i 40 miliona eura zbog ovog dvogodišnjeg sudskog postupka.

U presudi je navedeno da je brod “Genc 3”, koji je prevozio 5,38 miliona paklica “Cleopatra” iz DKP-a, na putu za Libiju u noći između 25. i 26. marta 2015. godine zahvatilo nevrijeme u blizini mjesta Gitio zbog čega se usidrio na lokaciji od milju i po od kopna. Na upit Obalske straže Grčke zapovjednik broda Murat Esen Serafetim je kazao da se usidrio zbog nevremena i da prevozi cigarete.

Obalska straža je sprovela brod do luke Kalamate gdje je carinska služba pregledala teret i pokrenula postupak zbog krijumčarenja cigareta marke “Cleopatra - Made in Egypt”, navodeći da su nelegalnim unošenjem tog tereta u Grčku, utajene akcize i drugi porezi na štetu države Grčke u iznosu od 19,6 miliona eura. Grčke vlasti su u optužnici tvrdile da je bilo planirano da se cigarete u grčkim vodama prebace na drugi brod “Lada 2005” koji je bio usidren u blizini i bio prazan i da se cigarete iskrcaju u Grčkoj.

U sudskom postupku, kako je navedeno u presudi, državni organi Grčke nijesu dokazali da je postojala namjera da se cigarete prebace na drugi brod i iskrcaju u Grčkoj, kao i da nije pronađena infrastruktura i oprema za pretovar tereta ni na brodu niti na obali u tom mjestu.

Sud je utvrdio da su vlasnici broda i tereta imali svu potrebnu dokumentaciju i dozvole. U presudi je naređeno da se optuženi kapetan broda i mornari oslobode, a brod i teret vrate vlasnicima.

U zapisniku sa suđenja navedeno je da je naručilac ovog posla kompanija Melfinko iz Lihtenštajna protiv vlasnika broda kompanije Genc brothers shipping pokrenula arbitražni postupak jer teret nije stigao u luku u Libiji. Vrijednost cigareta procjenjena je na iznos između 19 i 20 miliona.

Prevod zapisnika sa suđenja i presude, koji je dostavljen “Vijestima”, preveo je ovlašćeni tumač za grčki jezik Petar Đurović.

Egipćani pritiskali Grke jer tvrde da je “Cleopatra” njihova

U zapisniku sa suđenje navedeno je da se ekipatska kompanija “Eastern Company” obraćala preko ambasade svoje države grčkim vlastima još u decembru 2014. godine navodeći da firma Liberty FZE brodom “Skylark” preko grčkih teritorijalnih voda prevoze 31 kontejner cigareta brenda “Cleopatra” za koji “Eastern Company” posjeduju pravo intelektualne svojine. Oni su tada tražili intervenciju grčkih vlasti.

Kada je 26. marta 2015. godine zaplijenjen brod “Genc 3” sa teretom istih cigarete, vlasti Grčke su o tome obavijestile ambasadu Egipta.

Narednog dana načelnik za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Egipta Mohamed Hasan poslao je dopis direktoru lučke uprave u Kalamati, zahvaljujući se na intervenciji jer “imaju veliki problem sa cigaretama 'Cleopatra'” a tražio je da gračke vlasti zadrže cigarete.

U podnesku sudu, Liberty je naveo da je egipatska kompanija “Eastern Company” ovim, preko vlasti svoje zemlje, vršila pritisak na grčke vlasti, kao i da će se u građanskoj parnici riješiti pitanje vlasništva nam imenom brenda.

U presudi grčkog suda povodom optužbi za krijumčarenje, navedeno je da spor oko prava na taj brend cigareta ne može uticati na odluku suda u ovom krivičnoj stvari.

Bonus video: