LIGA: Montenegro bet je uveo terminale

"Ko gubi ima pravo da se ljuti, ali nema pravo da zahtijeva da se vraćamo unazad, jer je to dobro za nečije interese. Zamislite kad bi svi štampani mediji tražili da se ukinu portali jer je njima opao tiraž”, naveli su iz Udruženja priređivača igara na sreću LIGA
144 pregleda 0 komentar(a)
terminali klađenje, Foto: Hattrick
terminali klađenje, Foto: Hattrick
Ažurirano: 15.06.2017. 19:12h

Nacrt novog Zakona o igrama na sreću prije svega doživljavamo kao ozbiljan dokument, koji će otvoriti javnu raspravu kako da taj akt na nabolji način uskladi potrebe igrača i priređivača i naravno, prije svega, da maksimalno zaštiti interese države”, saopšteno je “Vijestima” iz Udruženja priređivača igara na sreću LIGA, povodom najave iz Ministarstva finansija da će do septembra pripremiti novi zakon, kao i povodom predloga zakona kojeg je pripremilo drugo udruženje Montenegro bet.

“Zato nam predlozi po principu 'ćeraj vodu na svoju vodenicu' izgledaju pretenciozno banalni, naročito ako znamo da je isto udruženje bilo predlagač samog uvođenja terminala u ugostiteljske objekte. Tržište ima svoje zakonitosti i vjerovatno, ko gubi ima pravo da se ljuti ali nema pravo da zahtijeva da se vraćamo unazad, jer je to dobro za nečije interese. Zamislite kad bi svi štampani mediji tražili da se ukinu portali jer je njima opao tiraž”, naveli su iz LIGA.

Montenegro bet je sada predložio da se zakonom zabrane terminali za klađenje u ugostiteljskim objektima, iako su oni uvedeno upravo na zahtjev tog udruženja 2013. godine.

“Uz sve naše razumijevanje, već duže vrijeme slušamo neutemeljene izjave o terminalima, od kojih pojedini priređivači hoće da naprave bauka maloljetničkog i nelegalnog kockanja. Ništa od toga nije istina, jer taj problem je sveobuhvatan i odnosi se na sve vrste igara na sreću i mora se sistemski riješavati uz zajedničko učešće i države i priređivača. Zato je novi zakon prilika da na pravi način razvijamo ovu djelatnost i isto tako preventivno djelujemo u zaštiti maloljetničkog, patološkog i nelegalnog kockanja”, saopšteno je iz LIGA.

Udruženje LIGA je uz reagovanje dostavilo i zahtjev Montengro beta iz februara 2013. godine koje je upućeno tadašnjem ministru finansija Radoju Žugiću da izda tehničke uslove za priređivanje igara na sreću putem terminala u ugostiteljskim objektima.

“Terminali za klađenje koji bi po zakonskim propisima i normama bili instalirani u ugostiteljskim objektima donose tri korisne prednosti: oporezivu djelatnost, kontrolu dobi korisnika, kapital koji ostaje u budžetu korisnika”, naveli su tada iz Montenegro beta koje se sada protivi postavljanju terminala.

Žugić je nakon ovog zahtjeva omogućio postavljanje terminala u kafićima, uz obavezu plaćanja koncesije od 500 eura mjesečno, i oni su zaživjeli od avguste 2013. godine. Za tih pet mjeseci 2013. država je od terminala prihodovala 87 hiljada eura, a prošle godine dva miliona.

Ustavni sud je početkom godine ukinuo dio pravilnika o terminalima u ugostiteljskim objektima, a nakon objavljivanja odluke prestalo je izdavanje novih koncesije a do tada izdate važe do njihovog isteka.

Otvoriti proces donošenja zakona o igrama na sreću

Iz LIGA navode da su jedno sigurni a to je da je otvorenost u procesu donošenja ovog zakona ključna stvar, pa i da “čak i ovaj predlog Montenegrobeta ima svoju svrhu, jer daje sjajne primjere kako nešto ne treba uraditi”.

“Vjerujemo, takođe, da će online nadzor iskristalisati potencijale našeg tržišta i da će na vidjelo izaći stvarni kvalitet priređivača, bez neutemeljenih rekla - kazala navoda. Članovi našeg udruženja LIGA, među kojima su i najveći koncesionari u Crnoj Gori, u najboljoj namjeri, uvijek su spremni za stručne konsultacije u procesu izrade nacrta i predloga novog Zakona o igrama na sreću i stoje na raspolaganju Ministarstvu finansija i Upravi za igre na sreću, kao i ostalim udruženjima, u namjeri da svojim iskustvom doprinesu unapređenju ove djelatnosti”, naveli su iz LIGA.

Bonus video: