Lobiranje u DPS-u za upražnjena mjesta u EKIP-u

Poslanik Sekulić je odbio telefonski poziv novinara “Vijesti”, a informaciju da kontrolnog saslušanja neće biti potvrdio je “Vijestima” nezvanično i jedan od kandidata koji je o tome obaviješten
311 pregleda 7 komentar(a)
Zoran Sekulić, Šaleta Đurović, Foto: Boris Pejović
Zoran Sekulić, Šaleta Đurović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.12.2018. 06:41h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, kojim rukovodi Predrag Sekulić (DPS),odustao je najvjerovatnije od saslušanja 12 kandidata koji su podnijeli prijave za dva člana Savjeta i predsjednika u Savjetu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), saznaju “Vijesti” nezvanično iz nekoliko izvora, kao i da će odluku o novim članovima donijeti opet vladajući DPS.

Sredinom 2017. u Skupštini su izabrana dva člana na prethodnom konkursu, kada su saslušani kandidati pred Odborom za ekonomiju. Saslušanje i intervju kandidata, inače, predviđeno je kao mogućnost, ali ne i kao zakonska obaveza poslanika matičnog odbora.

Novi konkurs za upražnjena mjesta objavljen je ljetos i u igri je do sada najjača konkurencija, među kandidatima - članovima DPS-a, zbog čega je mjesecima bilo intenzivno i lobiranje u vrhu partije.

Poslanik Sekulić juče je odbio telefonski poziv novinara “Vijesti”, a informaciju da kontrolnog saslušanja neće biti potvrdio je “Vijestima” nezvanično i jedan od kandidata koji je o tome obaviješten.

Do kraja godine zakonodana vlast bi trebalo da izabere dva člana i predsjednika Savjeta EKIP-a, jer 27. decembra ističu drugi uzastopni mandati Šaleti Đuroviću, aktuelnom predsjedniku Savjeta EKIP-a, kao i članovima Savjeta Aleksandru Mijaču i Branku Kovijaniću.

Zoran Sekulić i Branko Kovijanić, koji su trenutno članovi Savjeta kandidati su za funkciju predsjednika ove institucije, koja prema partijskoj raspodjeli u vladajućoj koaliciji pripada DPS-u. Ako Zoran Sekulić, koji je bio dugogodišnji direktor EKIP -a, postane predsjednik Savjeta EKIP-a, Odbor za ekonomiju će morati odmah da raspiše novi konkurs za upražnjeno mjesto jednog člana.

Kovijanić je blizak SD-u i bivšem predsjedniku odbora za ekonomiju i aktuelnom ambasadoru u Sloveniji Vujici Lazoviću.

Dosadašnji predsjednik Savjeta EKIP-a Đurović prijavio se za člana, inženjerka Dušanka Marković, koja u vrhu DPS-a ima porodičnog prijatelja Branimira Gvozdenovića, a među kandidatima su inženjeri Vladan Đukanović i Amir Molazećirović,takođe, zaposleni u EKIP-u.

Prijavu za članstvo u Savjet EKIP-a poslala je zaposlena u Radio-difuznom centru Ljiljana Bracanović Nikolić, kao i sudski vještak Predrag Boljević, Nikola Radunović, Dejan Jovanović, Igor Vujačić i Srđan Mihaljević.

Vještak za telekomunikacije Boljević na prethodnom konkursu pred Odborom za ekonomiju dobio je dva glasa poslanika, ali su tada za članove izabrani favorite DPS-a Zoran Sekulić i Šefkija Murić.

Poslanici da pročitaju biografije kandidata

Nikola Radunović, inženjer elektronike, široj javnosti poznat kao pjevač cetinjske grupe “Perper”, kada se prijavio ljetos na novi konkurs izrazio je očekivanje da će poslanici “pročitati prijavu, pogledati reference i odlučiti ko su kandidati, sa najboljim iskustvom i znanjem”.

Za razliku od prije pet godina, kada njegova kandidatura za Savjet EKIP-a nije prošla, Radunović je, u međuvremenu, dodao još jednu diplomu i doktorirao na Institutu za elektroniku i komunikacije Bečkog univerziteta.

Bonus video: