London: Crnoj Gori dodatnih 1,5 miliona eura za željeznicu

Pejović je predstavio članovima Upravnog odbora značaj infrastrukturnog povezivanja i posebno ulaganja u željezničku infrastrukturu ukazavši na posvećenost Crne Gore cjelokupnom procesu planiranja i sprovođenja infrastrukturnih projekata, posebno u oblastima koje su prepoznate kao prioritetne u okviru Agende povezivanja
0 komentar(a)
Upravni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Upravni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 16.12.2016. 10:52h

Crnoj Gori je na sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira, održanom u Londonu, opredijeljeno dodatnih 1,5 miliona eura za pripremu infrastrukturnih projekata, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Crnoj Gori su tom prilikom odobrena sredstva za pripremu projektne dokumentacije za zamjenu signalno-sigurnosnih sistema u željezničkim stanicama Golubovci, Zeta, Virpazar, Sutomore i Bar, kao i njihovo povezivanje sa centralnim signalno-sigurnosnim uređajem u Podgorici, što će dodatno modernizovati željeznički saobraćaj na liniji Bar - Vrbnica.

Crnu Goru je, kako je saopšteno, predstavljao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

"Crna Gora je jedna od četiri zemlje koja je dobila sredstva za tu oblast, tako da je opredijeljeno dodatnih 1,5 miliona eura za pripremu infrastrukturnih projekata", navodi se u saopštenju.

Pored tog projekta, koji je direktno usmjeren na Crnu Goru, Albaniji je dodijeljen projekat vrijedan 4,5 miliona EUR usmjeren na pripremu rekontrukcije željezničke pruge Vora-Hani Hotit do granice s Crnom Gorom, što će biti od velikog značaja za buduće povezivanje željezničke mreže Crne Gore s ostatkom regiona.

"Taj projekat je počeo da se realizuje nakon što je Željeznica Crne Gore potpisala Sporazum o saradnji s Albanskim željeznicama 21. juna, koji su pratili i protokoli o saradnji u oblasti carina, kao i sanitarnog i fitosanitarnog nadzora", rekli su iz Ministarstva.

Pejović je predstavio članovima Upravnog odbora značaj infrastrukturnog povezivanja i posebno ulaganja u željezničku infrastrukturu ukazavši na posvećenost Crne Gore cjelokupnom procesu planiranja i sprovođenja infrastrukturnih projekata, posebno u oblastima koje su prepoznate kao prioritetne u okviru Agende povezivanja.

"Dodatno ulaganje u željeznicu je od primarnog značaja u okviru Berlinskog procesa i budućeg uvezivanja Crne Gore sa zemljama zapadnog Balkana i Evropske unije", poručio je Pejović.

Bonus video: