Loša hidrološka situacija nije pokvarila dobar rezultat

EPCG i kćerke firme u državnu kasu uplatile oko 200 miliona eura, saopštio izvršni direktor Igor Noveljić
3073 pregleda 6 komentar(a)
Planirana ugradnja osmog agregata u HE “Perućica”: Noveljić, Foto: EPCG
Planirana ugradnja osmog agregata u HE “Perućica”: Noveljić, Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ostvarila je uspješnu poslovnu godinu u proizvodnom, finansijskom i investicionom pogledu, saopštio je izvršni direktor preduzeća Igor Noveljić.

“I pored izrazito loše hidrološke situacije, tokom početka i sredine godine, ipak smo uz spremnost postrojenja, dobrim odlukama menadžmeta i trgovinom energije postigli dobre rezultate i u prošloj godini“, rekao je Noveljić u intervjuu agenciji Mina-biznis. On je kazao da je najbolja potvrda dobrog poslovanja nacionalne elektroenergetske kompanije to što EPCG već drugu godinu uzastopno isplaćuje dividendu akcionarima, kao i činjenica da je EPCG sa firmama u svom vlasništvu - Rudnikom uglja i Crnogorskim elekrodistributivnim sistemom (CEDIS) i prošle godine, po osnovu poreza, prireza i raznih drugih naknada u državnu kasu uplatila oko 200 miliona eura.

Prema njegovim riječima, Rudnik uglja već drugu godinu, od kada je u vlasništvu EPCG, bilježi neto dobit od sedam miliona eura i prvi put isplaćuje dividendu vlasnicima čime se još jednom pokazuje koliko je kupovina Rudnika dobra za EPCG.

Projekti rekonstrukcije i modernizacije postojećih objekata, kako je naveo, važan su preduslov uspješne energetske tranzicije.

EPCG je počela projekte rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrana (HE) Piva i Perućica, a u ovoj godini će pregovarati i o aranžmanu za ugradnju osmog agregata u HE Perućica, snage 58,5 MW i ukupne vrijednosti 23 miliona eura.

Mala hirdoelektrana (mHE) “Slap Zete”, nakon rekonstrukcije, počela je da radi, dok se ove godine očekuje pokretanje i mHE “Glava Zete”.

“Za ova dva projekta EPCG i norveške kompanije NTE, uloženo je oko sedam miliona eura, a sa ekološkog aspekta, objekat je zadovoljio sve kriterijume zaštite životne sredine“, objasnio je Noveljić.

EPCG je pokrenula rekonstrukciju i modernizaciju pet mHE u svom vlasništvu, a vrijednost tih projekata je tri miliona eura.

Odbor direktora usvojio je nedavno plan investicija EPCG do 2024. godine koji uključuje valorizaciju energetskog potencijala rijeke Komarnice, odnosno izgradnju dugo očekivane HE “Komarnica”.

Govoreći o projektima solarne kao i vjetroelektrane “Gvozd”, Noveljić je saopštio da novi investicioni plan predviđa diversifikaciju proizvodnje električne energije koje počinje već od 2022. godine.

On je podsjetio da je VE “Gvozd” snage od oko 50 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 150 GWh, čije je puštanje u rad predviđeno za četvrti kvartal 2022.

Govoreći o ekološkoj rekonstrukciji postojećeg bloka Termoelektrane Pljevlja, Noveljić je rekao da je EPCG počela realizaciju tog projekta uz puno poštovanje najstrožih novousvojenih graničnih vrijednosti emisija sa štetnim uticajem na životnu sredinu

Bonus video: