Loši političari su najveći problem

Biznis plus je projekat koji okuplja poslovne medije iz šest zemalja regiona, među kojima su i Vijesti
192 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2014. 21:00h

Glavni problem razvoja Balkana su nesposobni političari koji su stvorili bolestan društveni sistem, smatraju novinari i preduzetnici koji su juče u Zagrebu učestvovali na prvom ovogodišnjem regionalnom poslovnom susretu Biznis plusa, projekta koji okuplja poslovne medije iz šest zemalja regije među kojima su i “Vijesti”.

Glavni urednik portala business.hr i domaćin susreta Plamenko Cvitić kazao je kako su proaktivnost i optimizam ključne riječi koje treba promovisati u javnosti.

Predstavnici hrvatskih državnih institucija predstavili su mjere koje Vlada sprovodi na privlačenju stranih investicija i razvoju preduzetništva. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pohvalio je inicijativu Biznis plusa i naglasio da je podizanje sinergije i saradnje u regiji od velike važnosti. Nikica Gabrić predsjednik Nacionalnog foruma poručio je kako Hrvatska nije privlačna stranim ulagačima i kako takvu situaciju treba mijenjati, ali da to ne mogu vlade koje su „kilave i nesposobne“ i boje se izbornog neuspjeha.

Sumnjivi bogataši ruše imidž preduzetnicima

Kazao je kako preduzetnici imaju loš imidž u javnosti koji se vuče od još od perioda tranzicije kada se kroz privatizacije na sumnjiv način dolazilo do kapitala.

Naši političari su u suštini socijalni slučajevi koji se politikom bave kako bi sebi osigurali egzistenciju, kazao je Ljupče Zikov

„Bez novca i veze nema dobre medicinske usluge“, izjavio je Gabrić navodeći da je uzeto sve najgore od socijalizma i kapitalizma i stvoren neodrživ i bolestan društveni sistem. On je naveo i da je u Hrvatskoj ipak bolje nego u zemljama regiona.

Glavni urednik makedonskog poslovnog magazina Kapital Ljupčo Zikov kazao je da je Makedonija na papiru uspješna u privlačenju stranih investicija, ali da situacija nija tako bajna kako se na prvi pogled čini.

„Mi smo prije dvadeset godina krivo zakopčali košulju i sada se non-stop čudimo zašto nas žulja, nikako da ju otkopčamo i zakopčamo kako treba. Sada se ta košulja sve više pretvara u ludačku. Naši političari su u suštini socijalni slučajevi koji se politikom bave kako bi sebi osigurali egzistenciju“, kazao je Zikov.

On je naglasio kako je u Makedoniji na snazi sekundarna privatizacija u kojoj imovinu prezaduženih poduzeća preuzimaju banke.

Vlada oligarhija koja ima novac, ali ne i viziju

„Na vlasti je politička i ekonomska oligarhija koja ima novac, ali nema viziju što s njim“, izjavio je Zikov, dodavši kako je Makedonija dokaz da strane investicije ipak dolaze u zemlje koje su politički nestabilne, budući da je u zadnje tri godine preko 90 stranih kompanija tamo otvorilo podružnice.

On je naveo da građani od toga imaju malo koristi jer se većina sirovina i dalje uvozi, investitori dobijaju povoljnosti od države a daju male plate radnicima.

„Problem političara na Balkanu je to što ne znaju raditi. Treba nam blickrig u ovim strukturama“, zaključio je Zikov.

Bivši političar a sada preduzetnik u papirnoj industriji Zlatko Canjuga, rekao je kako politika nije tako jednostavan posao kako se svima na prvu čini.

„Rad s ljudima je težak, promjene su teške i sve to ide puno sporije nego što bi mnogi htjeli“, kazao je Canjuga.

Banke previše zatvorene

On je naveo da je problem u poslovanju što su banke previše zatvorene.

“Traže enormnu sigurnost, 200 odsto garancija i žele biti u potpunosti izuzeti od rizika, kao da ne žive u okruženju kakvo jeste“, požalio se Canjuga, a s njim su složili i drugi sagovornici.

Melida Ivković iz Hrvatske agencije za investicije i konkurentnost nabrojala je vladine mjere za podsticanje investicija i naglasila kako su se uslovi poslovanja znatno poboljšali u zadnje dvije godine.

Galerija

Bonus video: